­ EBU ŞEMS HANEGAHI | Kültür Portalı

Ebu Şems Hanegahı - Tokat

Yaptıran Ebu'ş-Şems Bin Hüseyin
Yapım Tarihi H.687 - M.1288
Genel Tanım Hanegah
Yapılan Onarımlar Onarım görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı Ali Paşa Camisinin doğusunda yer alan yapı, Vezir Ahmed Paşa Mescidi veya Ebu'ş-Şems Hanegahı Cami isimleriyle bilinmektedir. Kuzey cephedeki kapısı üzerinde yer alan kitabesine göre; II.İzeddin Keykavus'un oğlu Sultan Mesud döneminde Hüseyinoğlu Ebu'ş-Şems tarafından H.687(M.1288) yılında hanegah olarak inşa edilmiştir. Uzunçarşılı ve B.Karagülle'ye göre yapı; Vezir Ahmed Paşa tarafından yenilenmiş veya onarılmış olmalıdır. Yapı kubbeyle örtülü ana mekana bağlı bir eyvan ile ana mekana açılan bir oda ve türbeden oluşmaktadır. Kuzey cephedeki kapıdan birkaç basamakla inilerek girilen kare planlı ana mekan, Türk üçgeni geçişli kubbeyle örtülüdür. Ana mekanın güneyinde tonoz örtülü dikdörtgen eyvan yer alır. Merkezi kubbeli ana mekanın batı duvarındaki kapıdan geçilen oda, dikdörtgen planlı ve tonoz örtülüdür. Bu odanın güneyindeki bir kapıyla türbeye geçilmektedir. Kare planlı, Türk üçgeni geçişli kubbeyle örtülü türbenin eyvana açılan bir penceresi bulunmaktadır. Türbe güney ve batı cephelerde dışa çıkıntı yapmaktadır. Doğu cephesi tamamen sağır olan yapının kuzeyi giriş cephesidir. Diğer cephelerde altta dikdörtgen formlu pencere üzerinde mazgal pencerenin yer aldığı bir düzenleme görülmektedir. Yapının beden duvarları moloz taş ile yığma tekniğinde inşa edilmiştir. Kesme taş; köşelerde, kapı ve pencere lento ve söveleriyle eyvan kemerinde kullanılmıştır. Giriş cephesinde kitabe üzerinde yer alan kemerli niş düzenlemesinde tuğla malzeme görülmektedir. Üst örtüleri alaturka kiremitle kaplı yapının iç yüzeyleri sıvalıdır (Uzunçarşılı,1927; Karagülle,1929-37; Gündoğdu V.D,2006).