­ DUDAŞ KÖYÜ ESKİ CAMİİ | Kültür Portalı

Dudaş Köyü Eski Camii - Bilecik

Adres Söğüt/BİLECİK
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş 1814
Yaptıran Köy Halkı
Genel Tanım Bilecik İli Söğüt İlçesi Dudaş Köyü Köyiçi Mevkiinde bulunan eski camiidir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı camii halihazırda harabe vaziyettedir. Sadece güney ve batı bedeb duvarlarının birleştiği köşe ayaktadır. Yapı moloz taş örgülü çamur harçlı olup aralarda ahşap hatıl bulunmaktadır. iç ölçüsü 730x1150 cm olan camiinin beden duvar kalınlığı 100 cm dir. Güney duvarı yıkık ve bir adet pencere izi görülmektedir. Batı yönündeki beden duvarı kısmen ayakta olup çamur sıva ile sıvanmıştır. Doğu kısmı ise temel seviyesine kadar yıkılmıştır. Camiinin doğu tarafındaki kalıntılardan camiye bitişik vaziyette inşa edilmiş bir yapının daha olduğu anlaşılmıştır Köylülerden aldığımız bilgilerden camiinin bu kısmında iki katlı bir bina olduğunu ve burada Kuran-ı Kerim eğitimi verildiği anlaşılmaktadır. Bu iki katlı yapının alt katından camiinin kuzey yönüne geçildiğini ve buradan yapıya girildiği yine köy ahalisinin ifadelinden anlaşılmaktadır. Bu bilgilerden yola çıkarak yapının altında bir bodrum kat olduğu tezine ulaşılabilir. Minare; camiinin kuzey batı köşesinde yükselmektedir. Giriş kısmı doğu kısımda olup kapının Gst eşiği devşirme malzemedir. Kare kaide iç kısımda moloz taş dış kısım ise düzgün kesme taş kullnılmıştır. Pabuç kısmı beton ile sıvanmış ve silindirik tuğla gövdeye pahlanarak geçiş sağlanmıştır. Gövdede altta üst birer bilezik bulunmaktadır. Gövde kısmının üst cidarında turkuaz karo çiniler ile oluşturulmuş bir bordür mevcuttur. Bu uygulamayı yöredeki birçok minarede de görülmektedir. Silindirik gövdeden şerefeye geçişte beş sıra kirpi saçak kullanılmıştır. Silindirik petek kısmının üst kısmında da karo çiniler ile oluşturulmuş bir bordür mevcuttur. Külah kısmı sonrada sac ile kaplanmıştır. Yapının sadece minaresi ayakta olsa da kullanılan malzeme ve plan şeması olarak yöresel özellikleri örneklendirmesi açısından önemlidir. Onarım tarihi belli (1814) Bilecik Merkez Orhangazi Cami'nin Minareleri'nin üslup özelliği birçok yapıda tekrar edilmiş olması Yörede 19. YY başlarında özellikle minareler konusunda ciddi çalışmalar yapıldığı anlaşılmaktadır. Bu lraminin de minaresinin yine bu dönemde yaptırılmış olması kuvvetle muhtemeldir.