­ DOSTLARGİLİN KONAĞI | Kültür Portalı

DOSTLARGİLİN KONAĞI - Sivas

Pafta --
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Abdullah ÜNAL ve Müşterekleri
Kitabe --
Vakfiye --
Genel Tanım Reşit Paşa Caddesi üzerinde zemin+1 katlı olarak yapılmıştır. Moloz taş temel üzeri ahşap çatkı arası kerpiç dolgulu tatlı kireç sıvalıdır. Giriş kuzey cephedeki kanatlı kapıdan sağlanır. Doğu cephesine sonradan tek kapılı giriş kapısı açılmıştır. Dam örtüsü kırma çatı şeklinde alaturka kiremit ve saç kaplıdır. Kuzey ve güney cephe bakımsız ve harap durumdadır.
Taşıyıcı Yapı C
Dış Yapı C
Yapılan Onarımlar --
Ayrıntılı Tanımı Zara ilçe merkezinin 1930’lu yıllarda en önemli caddesi olan Reşit Paşa Caddesi üzerinde yer alan konak zemin + 1 katlı olarak 1945 yılında yapıldığı çevre sakinlerince ifade edilmiştir. Kuzey cephede yer alan kanatlı ahşap kapıdan konağa giriş sağlanmaktadır. Konak kapalı olduğu için içeriden incelenememiştir. Çevre sakinlerinden alınan bilgilere göre; zeminde ana girişin sol tarafında üç, sağ tarafında ise iki büyük oda bulunmaktadır. Odaların tabanları ahşap döşemeli, tavanları ise ters tavan şeklinde ahşaptan ve bezemesizdir. Birinci kat ise ortada büyük bir sofa ile çevresindeki beş odadan oluşmaktadır. Oda tabanları ve tavanları ahşaptandır. Odalarda süsleme elemanı olarak herhangi bir nesne olmadığı çevre sakinlerince belirtilmiştir. Konağın iç ve dış duvarlarının tatlı kireçle sıvandığı, kuzey ve batı cephelerinin zeminden bir metre yüksekliğe kadar beton sıva ile sıvandığı tespit edilmiştir.