­ DÖNGELİ KÖYÜ SULTAN ORHAN CAMİ | Kültür Portalı

Döngeli Köyü Sultan Orhan Cami - Kocaeli

Adres Kefken Köyü-Kandıra
Pafta F24-d
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Döngeli Köyü Tüzel Kişiliği
Yaptıran Sultan Orhan Gazi
Vakfiye
Genel Tanım Sultan orhan Gazi'nin 1302 yılında kandıra'yı fethi sırasında yaptırılmıştır. Cami, ahşap yapım tekniği kullanılarak inşa edilmiştir.
Yapılan Onarımlar .
Ayrıntılı Tanımı Orhan Gazi'nin Kandıra ilçesini, fethi sırasında yaptırmış olduğu cami olasılıkla kare mekanlı, dıştan kırma, içten asma kubbelidir. Büyük bir bölümü çökmüş olan caminin haziresinde, camide görev yapmış kişilere ait mezarlar bulunmaktadır. Cami, Döngeli Köyü, Kütükçüler divanındandır. Caminin bahçesinde şu anda doldurulmuş olan kaçak kazı çukurları bulunmaktadır. Duvarları zıvanalı geçme tekniğine benzer şekilde bir örğüye sahiptir. Tek yüzlü olarak ve kemerli inşa edilen çeşmenin haznesi ve dikdörtgen forma sahip teknesi bulunmaktadır. Yapım yılı 14.yy olup kitabesi kısmı boştur.
Tescil Kararı K.T.V.K.Y.K.nun20.11.2007 tarih ve 195Sayılı kararı ile tescil edilmiştir.