­ DOKUMA FABRİKASI BACASI | Kültür Portalı

Dokuma Fabrikası Bacası - Kocaeli

Mah. Köy - Mevkii Plaj Yolu Üzeri
Adres Plaj Yolu Üzeri -Karamürsel
Kitabe Mevcuttur.
Vakfiye Mevcuttur.
Genel Tanım Karamürsel ilçesinde, 1908 yılında kurularak faaliyet gösteren dokuma fabrikası kurtuluş savası surasında ağır hasar görmüş ve hissedarları tarafından İstanbul'a taşınmış olup günümüzde sadece kaldırım üzerinde yer alan bacası kalmıştır. Baca 178.08.1999 depreminden etkilenmiş ve üst kısmı zarar görmüştür.
Yapılan Onarımlar .
Ayrıntılı Tanımı Karamürsel ilçesinde, 1908 Yılında KUrularak faaliyet gösteren ve Kurtuluş Savaşı sırasında ağır hasar görerek İstanbul'a taşınmıştır. Günümüzde sadece bacası yer alan Karamürseldokuma fabrikasının yüksekliği 20 M. olup, 17AGUSTOS depreminde üste yer alan 2-3 metrelik kısmı zarar görmüştür.. Baca kaide üzerine oturmuş tuğla örülü kısmından müteşekkil olup,tuğla örğülü Kurtuluş savasına ait şarapnel parçaları mevcuttur.Baca günümüzde plaj yolu ile Döner Sokağın köşesinde 9 parsel binanın yanında kaldırım üzerinde yer almaktadır.
Tescil Kararı 9.02.2000 Tarih ve 5535 sayılı kurul kararı