­ DEVRAN DEDE TÜRBESİ | Kültür Portalı

Devran Dede Türbesi - Isparta

Adı Devran Dede Türbesi
Adres Kale Mahallesi Eğirdir/ISPARTA
Genel Tanım Sekizgen formlu türbe içkale duvarına bitişik olup, giriş kapısının hemen yanındadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Türbesi kale kapısının iç tarafında, güneyindedir. Önceden ahşap bir türbesi vardı. 1970 lerde mahallenin ve saygı duyanların desteğiyle bugünkü türbe yapılmıştır.herhangi bir tarihi kayda rastlanmamıştır. Karçınzade Süleyman Şükrü ondan “Arap Dede” diye söz eder. Hatta Dündar’ın Devran’a dönüşebileceğinden hareketle Dündar Bey’in türbesi de olabileceği düşünülmüştür. “Dede” lakabını daha çok Mevleviler kullandığına göre, acaba Mevlevi ile ilgisi olabilir mi sorusu akla geliyor. Kale Mahallesinde oturanların inancı ise o kişinin kalenin güney duvarını delerek “Çarna” denilen yerden girip kalenin fethedilmesini sağlayan kişi olduğudur. Sekizgen formlu türbenin her cephesinde sivri kemerli birer pencere yer almakta olup, cepheler seramik kaplıdır. Kültür Bakanlığı Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğünün 17.01.1975 tarih ve 152 sayılı Genelgesi ile kültür varlığı olarak tescil edilmiştir. Söz konusu türbe, Antalya Koruma Kurulunun 24.04.1995 tarih ve 2507 sayılı kararı ile belirlenen İç Kale I.Derece Arkeolojik Sit Alanı içinde kalmaktadır.
Bugünkü Kullanımı Türbe
Önerilen Kullanım Türbe
Tescil Kararı Antalya Kült. ve Tab. Varl. Kor. Böl. Kurulu’nun 19.04.2010 tarih ve 3969 Sayılı Kararıyla Tesciline
Ekler Fotoğraf, Harita