­ DEVLET DEMİRYOLLARI SU KULELERİ (YAPI 2) | Kültür Portalı

DEVLET DEMİRYOLLARI SU KULELERİ (Yapı 2) - Çankırı

Adı DEVLET DEMİRYOLLARI SU KULELERİ (Yapı 2)
Mah. Köy - Mevkii Abdülhalik Renda Mah. Merkez / ÇANKIRI
Adres Abdülhalik Renda Mah. Merkez / ÇANKIRI
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş DDY İşletmesi Genel Müdürlüğü
Vakfiye -
Genel Tanım Gar sahası içerisinde gar binası ile aynı tarihe inşa edilen üç adet su kulesinden oluşmaktadır. Yan yana kagir olarak inşa edilen bu yapılar buharlı trenlere su pompalamak için kurulmuş kulelerdir. Dikdörtgen planlı olan taşınmazlardan iki yanda bulunan bina yaklaşık 20 metre, bunların ortasındaki üçüncü yapı ise 15 metre yüksekliğindedir. Uzun ve kısa kenarlarında pencereler mevcuttur. Çevresindeki diğer demir yolları binalarında olduğu gibi burada da yapı köşeleri kaba yontu olarak işlenmiş taşlarla örülmüştür. Dış kısım serpme sıvalı ve kahverengi boyalıdır. Kırma çatılı yapıların üst örtü kaplamasında Marsilya tipi çatı kiremidi kullanılmıştır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Gar sahası içerisinde gar binası ile aynı tarihe inşa edilen üç adet su kulesinden oluşmaktadır. Yan yana kagir olarak inşa edilen bu yapılar buharlı trenlere su pompalamak için kurulmuş kulelerdir. Dikdörtgen planlı olan taşınmazlardan iki yanda bulunan bina yaklaşık 20 metre, bunların ortasındaki üçüncü yapı ise 15 metre yüksekliğindedir. Uzun ve kısa kenarlarında pencereler mevcuttur. Çevresindeki diğer demir yolları binalarında olduğu gibi burada da yapı köşeleri kaba yontu olarak işlenmiş taşlarla örülmüştür. Dış kısım serpme sıvalı ve kahverengi boyalıdır. Kırma çatılı yapıların üst örtü kaplamasında Marsilya tipi çatı kiremidi kullanılmıştır.
Tescil Kararı 22.06.2007 -2440

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1547    Eklenme Tarihi : 26 Mart 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 04 Nisan 2013 Perşembe