­ DEMİRCİLER EVİ | Kültür Portalı

DEMİRCİLER EVİ - Sivas

Adres Yüceyurt Mahallesi Numune Sokak No: 16 SİVAS
Pafta 20L-II
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Cavit Kurtarangil-Cemil Kurtarangil
Yapım Tarihi 19 yy.
Vakfiye
Genel Tanım Yüceyurt Mahallesi Numune Sokak No: 16’da yer alan ev zemin + 1 katlı olarak ahşap karkas arası kerpiç malzeme ile inşa edilmiştir.
Yapılan Onarımlar --
Ayrıntılı Tanımı Avlu içerisinde zemin+1 kattan oluşan ev ahşap karkas arası kerpiç malzeme ile inşa edilmiş, beton sıva ile sıvanmıştır. L planlı evin sokağa bakan cephesi boydan boya çıkmalıdır. Ön cephede üçgen alınlıklı olan ev kırma çatılıdır. Cümle kapısı ve eve giriş kapısı kabaralarla süslenmiştir. Giriş kısmı ahşap kafesle kapatılmış üzeri saç kaplanmıştır. Çift kanatlı giriş kapısının iki yanında dikdörtgen pencereler bulunur. Ev iç sofalı plan tipindedir. Girişin solunda mutfak ve mutfakta tandır yer alır. Mutfaktan geçilen küçük oda hamam olarak kullanılmakta olup burada kurna mevcuttur. Girişin sağında iki oda bulunmaktadır. Bunlardan yatak odası olarak kullanılan odada kapının sağında boydan boya ahşap kapaklı gömme dolap uzanır. Tavanı çıtalı ters tavan şeklindedir. Diğer oda yine aynı şekilde olup burada da çift kapaklı, sağır kemer ve baklava motifiyle süslenmiş gömme dolap yer alır. Girişin karşısında bulunan ahşap merdivenden üst kata çıkılmaktadır. Merdiven boşluğu ahşap kapakla kapatılarak dolap olarak değerlendirilmiş, dolap kapakları yine sağır kemer ve baklava motifleriyle süslenmiştir. Üst katta bulunan sofanın sağında iki, solunda üç oda bulunmaktadır. Sofa üç pencere ile aydınlatılmakta, bunlarda ortadaki yuvarlak kemerli yanlardakiler dikdörtgendir. Soldaki ilk oda sokağa üç pencere ile bakmaktadır. Kapının yanında ahşap gömme dolap yer alır. İkinci oda da aynı tarzda olup dolap yer almamaktadır. Üçüncü oda binanın köşesine gelen alanda yer almakta ve iki cephede üçerden altı pencere ile aydınlatılmaktadır. Pencerelerden ortadakiler yine yuvarlak kemerli yanlardakiler dikdörtgendir. Ev ikiye bölünmüş olup sağ tarafı başka kişiler tarafından kullanılmaktadır. Bu taraftaki odalar kilitli olduğu için girilememiştir. Odaların tavanları ahşap çıtalı ters tavan şeklindedir. Çatıya çıkış sofanın sağ köşesindeki kapıdan yapılmaktadır. Bugün oldukça iyi durumda bulunan evin etrafı avlu duvarıyla çevrilidir. Avlu duvarının dış tarafına bitişik olarak yapılan çeşme sonradan yıkılmıştır.