­ DEMİRLİ GANNE ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

Demirli Ganne Çeşmesi - Gaziantep

Adres Kozluca Mah. Kutlar Sok. Şahinbey/Gaziantep
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş şahinbey belediyesi
Kitabe var
Vakfiye var
Genel Tanım Demirli Ganne Çeşmesi Demirliganne çeşmesinin mevcut mimarisi yakın zamanda yapılmıştır. Eski fotoğraflarında çeşmenin kesme taştan yapıldığı ve bir kitabesinin olduğu görülmektedir. Kitabesinde yapım tarihi 1592 yazmaktadır. Onarım tarihi 1959 yazmaktadır. Ayrıca onarım sonrasında yapıldığı anlaşılan kitabede şu dizeler yazmaktadır. İşte eshabı heyratın eseri. Ettiler tamir demirli-geneyi. Çıktı kırklar içtiler gana, gana. Hoş güzel olmuş demirli gane. Dikey bantlı iki sütunun taşıdığı iç içe beşik kemerli niş içinde musluk yeri yapılmış günümüzdeki çeşme yapısı boyalı bir kubbe ile örtülmüş dört tarafında musluklar bulunan demir işçilikli bir çeşmedir. Akar durumda olan çeşme hala kullanılmaktadır.
Yapılan Onarımlar 1959 da onarımı yapılmıştır
Ayrıntılı Tanımı Demirli Ganne Çeşmesi Demirliganne çeşmesinin mevcut mimarisi yakın zamanda yapılmıştır. Eski fotoğraflarında çeşmenin kesme taştan yapıldığı ve bir kitabesinin olduğu görülmektedir. Kitabesinde yapım tarihi 1592 yazmaktadır. Onarım tarihi 1959 yazmaktadır. Ayrıca onarım sonrasında yapıldığı anlaşılan kitabede şu dizeler yazmaktadır. İşte eshabı heyratın eseri. Ettiler tamir demirli-geneyi. Çıktı kırklar içtiler gana, gana. Hoş güzel olmuş demirli gane. Dikey bantlı iki sütunun taşıdığı iç içe beşik kemerli niş içinde musluk yeri yapılmış günümüzdeki çeşme yapısı boyalı bir kubbe ile örtülmüş dört tarafında musluklar bulunan demir işçilikli bir çeşmedir. Akar durumda olan çeşme hala kullanılmaktadır.
Orjinal Kullanım Çeşme
Bugünkü Kullanımı Çeşme