­ DEMİRKAPI KİLİSESİ | Kültür Portalı

Demirkapı Kilisesi - Bursa

Adı Demirkapı Kilisesi
Mah. Köy - Mevkii Demirkapı Mahallesi
Adres Demirkapı Mahallesi 8. Şen Sokak Osmangazi/Bursa
Kültür Dönemi Doğu Roma
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Bursa merkez Osmangazi ilçesi güneyinde Demir kapı semtinde 19 yy. yenilenmiş Rum Ortodoks kilisesi. Kilisenin Hagios Taxiarchoi’ye adandığı, kapısının üstündeki yazıtın Grek harfleriyle Türkçe olduğu, Orhan Gazi döneminde yapıldığı ve 1835'te II. Mahmut döneminde yenilendiğinin kayıtlı bulunduğu belirtilmektedir. Aynı yapıtta, Bursa çevresinde Türkçe ayin yapılan altı kiliseden biri olduğu kayıtlı bulunmaktadır.1920 yılların ortalarından itibaren asma kat eklenerek filatür fabrikası haline getirilen ve uzun süre bu işlevi gören yapı, günümüzde depo olarak kullanılmaktadır.
Orjinal Kullanım Kilise
Önerilen Kullanım Kilise