­ DEMİR KÖPRÜ | Kültür Portalı

Demir Köprü - Hatay

Adı Demir Köprü
Harita No P36D04D3D
Adres Antakya Demirköprü
Vakfiye
Genel Tanım 110 Metre uzunluğunda 7.10 metre genişliğinde dört gözlü (kemer) olan köprünün yapı dokusu kesme taştandır. Köprünün iki yanında bulunan korkuluk duvarlarının üzerine geç dönemde betondan table dökülmüş olup plan bakımından geniş bir S harfini hatırlatmaktadır.
Yapılan Onarımlar Osmanlılar Devrinde ve Fransızlar Döneminde 1925'te tamir ve ilave görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı Taştan olan köprü 110 metre uzunluğunda 7.10 metre genişliğinde dört gözlü (kemer) olup; Dört gözde aynı doğrultuda sıralanmaktadır ve Osmanlı döneminde yenilenmiştir. Dördüncü gözün bitiminden sonra 160 lik bir açı ile doğuya kıvrılan köprü bu kısımda iki taşma gözü ile bitişikteki değirmene su vermektedir. Bu değirmen köprünün bir parçasıdır. Değirmenden sonra köprü dik bir açı ile tekrar doğu kısma dönmekte ve üçüncü bir taşma gözü ile sağ kıyıya ulaşmaktadır. Köprü güneyindeki bölümü Fransızlar tarafından yapıldığı bilinen taşma gözleriyle başlamaktadır. Taşma gözleri geniş açı ile esas köprüye bağlanmaktadır. Böylece ilk şekline göre köprü yaklaşık 15 metre kadar uzamaktadır. Köprünün iki yanında bulunan korkuluk duvarlarının üzerine geç dönemde betondan tablo dökülmüştür. Köprünün yapı dokusu kesme taştandır. Kaynak: Hatay Valiliği (2011) Hatay Kültür Envanteri
Orjinal Kullanım Köprü
Bugünkü Kullanımı Köprü
Önerilen Kullanım Köprü
Tescil Kararı 10.03.1979 A-1567
Revizyon
Görüntülenme Sayısı : 3201    Eklenme Tarihi : 28 Nisan 2014 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 18 Temmuz 2014 Cuma