­ DEĞİRMENDERE 2827 PARSELDEKİ ÇEŞME | Kültür Portalı

Değirmendere 2827 Parseldeki Çeşme - Kocaeli

Mah. Köy - Mevkii Saraylı köyü
Adres Saraylı köyü-Gölcük
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Gölcük Belediyesi
Yapım Tarihi 19. Yüzyıl
Vakfiye
Genel Tanım Yukarı Değirmendere Mahallesinde yol istinat duvarı altında bir bahçe içerisinde kalmaktadır.Tuğla örgülüdür.Çeşmenin aynı bölümü sıvalıdır.Tuğla örğülü kaş kemerin içinde yuvarlak kemerli bir penceren bulunmaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Yol istinat duvarına gömülü çeşme yapısı tuğla örğülü kaş kemerlidir. Kaş kemerin altında yuvarlak kemerli bir pencere bulunmaktadır.Aynalık bölümünün bir kısmı kırıktır. Üzerinde dikdörtgen formlu muhtemelen yazıtın olabileceği bir bölüm bulunmaktadır.Bu bölümün altında yüzeysel geometrik bezeme ile iki adet hayat ağacı motifi yer alır.Çeşmenin yalak kısmı ile diğer alt bölüm toprak altında kaldığından görülmemektedir.
Orjinal Kullanım Çeşme
Tescil Kararı İstanbul II'nolu K.T.V.B.K'nin 10.02.1998tarih ve4709 sayılı kararı.