­ DEDE KÖY NEKROPOLÜ | Kültür Portalı

DEDE KÖY NEKROPOLÜ - Çankırı

Harita No H31-b1
Mah. Köy - Mevkii Dede Köy - Merkez/Çankırı
Adres Dede Köy - Merkez/Çankırı
Kültür Dönemi Roma
Vakfiye -
Genel Tanım Dede köy Çankırı İli, Merkeze bağlı, Çankırı -Kızılırmak – İskilip karayolu üzerinde il merkezine 35 km mesafededir. Nekropol, Dede köyün 2,5 km güneydoğusunda, Çankırı – Kızılırmak- İskilip karayolundan ayrılarak Karadayı – Alıca köylerine giden karayolunun yaklaşık 250. metresinde, yolun doğusunda kalmaktadır. Karayolunun kenarından başlayarak batıya doğru hafif yükselerek devam eden sırt üzerinde yoğun kaçak kazı çukurları ile bu kazı çukurlarında açığa çıkmış vaziyette sanduka tipi mezarlar görülmektedir. Muhtemelen kaçak kazılar sonucu açığa çıkarıldıktan sonra parçalanmış vaziyette çok sayıda kapak taşlarına rastlanmıştır. Yine alan üzerinde az miktarda seramik parçalarına rastlanmıştır. Çankırı Müze Müdürlüğü uzmanları tarafından alan üzerinde Roma İmparatorluk dönemine tarihlenen bir bronz sikke bulunmuş olup, muhtemelen roma dönemine ait bir nekropoldür.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Dede köy Çankırı İli, Merkeze bağlı, Çankırı -Kızılırmak – İskilip karayolu üzerinde il merkezine 35 km mesafededir. Nekropol, Dede köyün 2,5 km güneydoğusunda, Çankırı – Kızılırmak- İskilip karayolundan ayrılarak Karadayı – Alıca köylerine giden karayolunun yaklaşık 250. metresinde, yolun doğusunda kalmaktadır. Karayolunun kenarından başlayarak batıya doğru hafif yükselerek devam eden sırt üzerinde yoğun kaçak kazı çukurları ile bu kazı çukurlarında açığa çıkmış vaziyette sanduka tipi mezarlar görülmektedir. Muhtemelen kaçak kazılar sonucu açığa çıkarıldıktan sonra parçalanmış vaziyette çok sayıda kapak taşlarına rastlanmıştır. Yine alan üzerinde az miktarda seramik parçalarına rastlanmıştır. Çankırı Müze Müdürlüğü uzmanları tarafından alan üzerinde Roma İmparatorluk dönemine tarihlenen bir bronz sikke bulunmuş olup, muhtemelen roma dönemine ait bir nekropoldür.
Orjinal Kullanım Mezar
Tescil Kararı 28.04.2011 - 5993

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 3190    Eklenme Tarihi : 27 Şubat 2014 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 05 Mart 2014 Çarşamba