­ CİZRE TARİHİ MEZARLIĞI | Kültür Portalı

CİZRE TARİHİ MEZARLIĞI - Şırnak

Mah. Köy - Mevkii Dağ Kapı Mahallesi
Adres Dağ Kapı Mahallesi Cizre/ŞIRNAK
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Cizre Belediyesi
Yapım Tarihi XIX. yy.
Vakfiye -
Genel Tanım Cizre Tarihi Mezarlığı şehrin güney kesiminde, güneyinden kavisli bir şekilde Cizre dış kale surlarıyla çevrelenmiştir. Mezarlıkta yeni gömü devam ettiği için eski mezarlar ve mezar taşları günden güne kaybolmaktadır. Daha çok Osmanlı son dönemine ait kumtaşından yapılmış baş ve ayaktaşı şeklinde şahideli mezarlar bulunmaktadır. Bunların tam olarak envanteri yapılmadığı için kesin sayısı belli değildir. Daha çok orta ve batı kesiminde eski doku yoğunlaşmaktadır. Cizre Belediyesi Cizre Belediyesi Kumtaşından imal edilmiş olmaları nedeniyle dayanıksız olan bu şahideler 19.yy sonu 20.yy başlarına ait olup, üzerlerinde çeşitli süslemeler ile kitabeler yer almaktadır. Bu nedenle koruma altına alınması için çalışma yapılmalıdır. Yeni gömüler devam ettiği için eski mezar ve mezar taşları günden güne tahrip görmektedir. Mezarlık tescilsizdir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Kumtaşından imal edilmiş olmaları nedeniyle dayanıksız olan bu şahideler 19.yy sonu 20.yy başlarına ait olup, üzerlerinde çeşitli süslemeler ile kitabeler yer almaktadır. Bu nedenle koruma altına alınması için çalışma yapılmalıdır. Yeni gömüler devam ettiği için eski mezar ve mezar taşları günden güne tahrip görmektedir. Mezarlık tescilsizdir.
Tescil Kararı -