­ CUMHURİYET HAMAMI VE ÇEVRESİNDEKİ DÜKKANLAR | Kültür Portalı

CUMHURİYET HAMAMI VE ÇEVRESİNDEKİ DÜKKANLAR - Manisa

Mah. Köy - Mevkii ÇARŞI MAHALLESİ
Adres ÇARŞI MAHALLESİ GENÇLİK (1303) SOKAK. KURŞUNLU HAN’IN GÜNEY YANI MANİSA/MERKEZ
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş MÜLK SAHİBİ
Yapım Tarihi 16.YY
Vakfiye
Genel Tanım 63x36 m. Ölçüsünde kadınlar ve erkekler bölümü olarak inşa edilmiş, tipik bir çifte Osmanlı hamamıdır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Etrafında yer alan dükkanlar zamanla ana mekandan ayrılarak günümüz görünümünü kazanmıştır. Ayrı parsele ayrılan her bölüm (2-3-4-5-6-7-8-9 parseller) hamamın bir parçasıdır. Özellikle 5-6-7-8 parselde yer alan dükkânlar hamamın sıcaklık odalarıdır, cephe duvarları açılarak bugünkü hale gelmiştir. Kuzey cephesinde bulunan kadınlar bölümünün kapısından, ortasında şadırvan bulunan kubbe örtülü geniş bir soyunma bölümüne girilmektedir. Yıkanma odaları kare planlıdır. Erkekler bölümünün kapısı batı yönündedir. Buradan kubbe örtülü geniş bir soyunma mahalline girilmektedir ve bölümden kısa bir aralıkla üç kubbe ve bir tonozla örtülü yıkanma odalarına geçilmektedir. Üst örtü klasik kiremit kaplı kubbelerle sağlanmış ve saçaklar, kirpi saçak şeklinde düzenlenmiştir.