­ CUMHURİYET MEKTEBİ | Kültür Portalı

Cumhuriyet Mektebi - Yozgat

Adı Cumhuriyet Mektebi
Mah. Köy - Mevkii Medrese Mahallesi
Adres Medrese Mahallesi, Sivas Caddesi - Merkez/YOZGAT
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Yozgat Bozok Üniversitesi
Vakfiye -
Genel Tanım Cumhuriyet Mektebi Ankara - Sivas yolunun güneyindedir. Dikdörtgen planlıdır. Uzun süre ilkokul olarak kullanılan bina günümüzde Bozok Üniversitesi Rektörlük Binası olarak kullanılmaktadır.
Yapılan Onarımlar Bina içerisinde muhtelif zamanlarda tadilatlar yapılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı İl merkezinde , Ankara – Sivas yolunun sağ yanında genişçe bir alana malik arsa üzerine inşa edilmiştir. Yaklaşık olarak 16 ya da 20x7 m. ebadında olup dikdörtgen planlıdır. Atatürk dönemi mimar Kemal üslubu olarak nitelendirilen bir üslup mahsulu olduğu söylenmektedir. 1927 yılında Vali Ali Rıza Bey tarafından yaptırıldığı, müteahhit Şükrü Adavallı ile Nihat Çapan'ın emeklerinin geçtiği , 29.10.1930 tarihinde öğretime açıldığı edinilen bilgiler arasındadır. Zemin kattan itibaren harçtan kalın sıva ile sıvanmış üzeri sarı boya ile boyanmış, birbirine paralel iri kesme taşlar görünümünü verir derz edilmiştir.Yapının tamamının köfeki taşını andırır sarımtırak ve işlemeye müsait kesme taşlardan yapıldığını bilinmektedir.
Orjinal Kullanım Okul
Bugünkü Kullanımı Resmi Kurum