­ CUMALIKIZIK CAMİİ | Kültür Portalı

Cumalıkızık Camii - Bursa

Adı Cumalıkızık Camii
Mah. Köy - Mevkii Cumalıkızık Köyü
Adres Köy Meydanı Cumalıkızık Yıldırım/Bursa
Yapım Tarihi 17. Yüzyıl
Vakfiye -
Genel Tanım Kestane ağacından ahşap ve kubbesiz olarak inşa edilen cami, Selçuklu mimarisinin özelliklerini taşımaktadır. 200 m2 iç alana sahip olan cami, Osmanlı döneminde batı tarafı mescit, doğu tarafı ise medrese olarak kullanılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar 1940 depreminde çatı kısmı yenilenmiş, mescit ile medrese arasındaki bağdadiye kaldırılmıştır. Tek şerefeli olan minare, 1973 yılındaki onarımda yenilenmiştir
Ayrıntılı Tanımı Köy meydanında bulunan cami, 17. yüzyılda yaptırılmıştır. Kestane ağacından ahşap ve kubbesiz olarak inşa edilen cami, Selçuklu mimarisinin özelliklerini taşımaktadır. 200 m2 iç alana sahip olan cami, Osmanlı döneminde batı tarafı mescit, doğu tarafı ise medrese olarak kullanılmıştır. 1940 depreminde çatı kısmı yenilenmiş, mescit ile medrese arasındaki bağdadiye kaldırılmıştır. Doğu ve batı istikametindeki beşer metrelik uzun saçaklar, Selçuklu mimarisinin en belirgin özellikleridir. Kapı üzerindeki tuğralar ve saçaklardaki gül, lale, karanfil motifleri silinmeye yüz tutmuştur. Yine kapı üzerinde Selimiye ve Sultan Ahmet camilerinin resimleri vardır. Cami içindeki duvarlar üzerinde bulunan hüsn-ü hat örnekleri bugün maalesef bilinçsizlik nedeniyle boya altında kalmıştır. Tek şerefeli olan minare, 1973 yılındaki onarımda yenilenmiştir. Caminin şadırvanı olduğu sanılan sekizgen mermer havuz, cami karşısındaki kahvenin bahçesinde yer alır.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 7819    Eklenme Tarihi : 22 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 05 Eylül 2014 Cuma