­ ÇULLU KASABASI CAMİİ | Kültür Portalı

Çullu Kasabası Camii - Kırıkkale

Adı Çullu Kasabası Camii
Mah. Köy - Mevkii Çullu Kasabası
Adres Çullu Kasabası
Genel Tanım Boyuna dikdörtgen planlı, kırma çatılı, ahşap tavanlı, tek şerefeli camiidir.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Camiinin ilk yapılışından sonra çeşitli onarım ve tadilatlarla değişikliklere maruz kaldığı anlaşılmaktadır.
Ayrıntılı Tanımı Bahçe içerisinde yer alan camii boyuna dikdörtgen planlıdır. Kırma çatılı, üzeri Marsilya tipi kiremit ile örtülüdür. Camii duvarları yığma taştan, üzerleri sıvalı ve boyalıdır. Camiinin kuzeybatı köşesinden demir doğramalı kapıdan ayakkabılıkların ve cümle kapısının önünde üstte sonradan köşeye doğru uzatıldığı anlaşılan kadınlar mahfilini taşıyan iki ortada, iki köşelerde ince direklerin sonradan kapatılan bölüme girilmektedir. Camiinin kuzey cephesinin birkaç metre önünde bulunan ve lojman olarak kullanılan evin duvarı, kadınlar mahfilinin hizasından ahşap tavan örtülerek kuzey cephesinin yarısına kapalı bir mekân oluşturulmuştur. Kadınlar mahfilinin kuzeye doğru genişletildiği anlaşılmaktadır. Ahşap kadınlar mahfeline yine ahşap merdivenle çıkılmaktadır. Camiinin asıl kemerli taştan cümle kapısı buraya açılmakta ve kuzey duvarının ortasında yer almaktadır. Kapının iki yanında ahşap doğramalı dikdörtgen pencereler vardır. Düz ahşap tavanın ortası kare şeklinde çökertmeli olup, ortasında çıtalardan yapılmış, sekizgen, çeşitli renkte boyalı sade göbek vardır. Alçıdan basit mihrabı ve sade ahşap minberi bulunmaktadır. Dört duvarda da ikişer adet ahşap doğramalı kanatlı dikdörtgen pencere açılmıştır. Caminin kuzeybatısında kalıplanmış betondan yapılmış, tek şerefeli, şerefe altı kirpi saçaklı, petek üstü kaplı minaresi 1963 yılında yapılmıştır. Mevcut belgesine göre ilk hatiplik fermanının I. Abdülhamit tarafından 1 Kasım 1974 tarihinde camiye ilk defa görevlendirilmesi yapılan Mevlana Halil Halife isimli kişiye verildiği anlaşıldığından, bu tarihi caminin inşa tarihi olarak kabul etmek gerekmektedir. Camii halen ibadete açıktır.
Yayın Dizini Davut OLUK
Revizyon AKTVKK