­ ÇUKURPINAR CAMİİ | Kültür Portalı

ÇUKURPINAR CAMİİ - Sivas

Yapım Tarihi 20. YY ortaları
Yapan Mehmet KARAMUKLU-ALİ BAYRAKÇI
Kitabe Var (Minare ve ahşap tavanda)
Vakfiye Var (Minare ve ahşap tavanda)
Genel Tanım SİVAS, Merkez, Yahyabey Mahallesi’nde, Yahyabey Caddesi üzerindedir. Dikdörtgen planlı, tek katlı, duvarlar 1 m yüksekliğinde düzgün kesme taş, üzeri beton sıvalı kagir duvar örgü tekniğinde inşa edilmiştir. Kırma çatılı üst örtü saç kaplı, saçakları ahşap kaplıdır. Minare caminin kuzey-batı köşesinde yer almaktadır.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Camii 1971, 1998, 1999 ve 2006 yıllarında onarılmıştır. Yapılan son onarımda içten ve dıştan sıva raspası yapılarak yeniden boyanmış, çatısı değiştirilerek bakır kaplanmıştır. Minare külahı kurşun kaplanmıştır. Çevre düzenlemesi yapılarak yeni şadırvan eklenmiştir.
Ayrıntılı Tanımı Caminin kuzey yönünde 4, batı ve doğu yönlerinde 6, güney duvarda ise mihrabın üzerinde 2 pencere ile aydınlatma sağlanmaktadır. Kare planlı ana ibadet mekânı üzerinde göbekli ahşap bir tavan yer almaktadır. Mihrap nişi alçı kaplamadır. Girişte 2 katlı son cemaat yeri bulunmaktadır. İkinci kata ahşap merdivenle çıkılır. Bu kısmın üst katının ortasında yaklaşık 2.5x1.5 m ebatlarında ahşaptan ana ibadet mekânına doğru uzanan fevkani mevcuttur
Yayın Dizini ---
Ekler ---