­ ÇOBAN MUSTAFA PAŞA KÜLLİYESİ | Kültür Portalı

Çoban Mustafa Paşa Külliyesi - Kocaeli

Mah. Köy - Mevkii Hacı Halil Mahallesi
Adres Hacı Halil Mahallesi/Gebze
Yaptıran Yavuz Sultan Selim veziri Mustafa Çoban Paşa
Yapan Mimar Sinan,Mimar Acem Ali
Kültür Dönemi
Kitabe (Onarım) N'ola yazısa taki camiye Refet Güher tarih yapıldı.Emiri Beyza-ya ziba cami ülem var sene haş 1316 milad 1289 kitabenin yanında II.Abdulhamid turası vardır
Vakfiye (Onarım) N'ola yazısa taki camiye Refet Güher tarih yapıldı.Emiri Beyza-ya ziba cami ülem var sene haş 1316 milad 1289 kitabenin yanında II.Abdulhamid turası vardır
Genel Tanım Külliye,Cami,Medrese,İmaret,Kervansaray,Bimarhane,Taphane,Kütüphane,Hankah,Paşa odalarıyla türbeden teşekkül etmiştir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Çoban Mustafa Paşa Külliyesi 117x106 m boyutlarında bir alanı kaplamaktadır.Cami,onaltı hücreli medrese,kervansaray,türbe,imaret,fevkani odalı kütüphane,onuç hücreli hanikah,kervansaray,tabhane,iki ahır,bir kiler,bir mutfak,bir fırın,bir odun ambarı ile paşa odalarından meydana gelen külliyenin dört ayrı girişi vardır.Bunlardan yapı topluluğunun asıl girişinin kütüphanenin altındaki yuvarlark kemerliyol ile kervansaraydan avluya açılan kapı olması akla yakın gelir.
Önerilen Kullanım
Tescil Kararı İstanbul II'nolu K.T.V.B.K'nin 12.03.1991 tarih ve 2637 sayılı kararı ile tescil edilmiştir.