­ ÇINARLI ÇEŞME ( NAMAZGAH ÇEŞMESİ) | Kültür Portalı

Çınarlı Çeşme ( Namazgah Çeşmesi) - Kocaeli

Harita No .
Mah. Köy - Mevkii Eski Ankara Yolu
Adres Eski Ankara Yolu-Gebze
Yapım Tarihi 1187( Hicri)
Vakfiye Var
Genel Tanım Eski Ankara yolundaki çeşmenin solundaki yaşlı bir çınar ağacı sağında ise mihraptaşı olan namazgah bulunan çeşmedir.
Yapılan Onarımlar .
Ayrıntılı Tanımı Üçgen alınlıklı,beşik çatılı taş malzemeli çeşmenin ön yüzünde yapım kitabesi bulunmaktadır. Kitabenin altında ise onarım kitabesi vardır. Önünde bir mermerden oval yekpare bir yalak bulunmaktadır. Kitabenin okunan kısmında "Sahibel hayır velhasanat Hacı Abdi Kerimesi 1187" tamir olarak 1342 yazılıdır. Sağında bulunan üç adet mermer basamakla namazgah çıkmaktadır. Çeşmenin hemen arkası yaklaşık 16 metrekare genişliğinde alan zeminden 50 cm yükseklikte bir podyum haline getirilerek çeşmenin sağındaki mihrap taşından anlaşıldığına göre namazgah olarak kullanılmaktadır. Mihrap taşı da üçgen alınlıklı kireçtaşından bir taş vardır.
Tescil Kararı İstanbul II Nolu K.K.T.V.K.B.K nın 12.03.1991Tarih ve2637 Sayılı kararı