­ CİN CAMİİ | Kültür Portalı

Cin Camii - Tokat

Yaptıran Melik Salar Aydoğdu
Yapım Tarihi H.555 - M.1160
Genel Tanım Cami
Yapılan Onarımlar Onarım görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı Dış kale surları içinde, Taş Mektep Mahallesi, Eski Halkevi Binası karşısında yer almaktadır. Güney cephe duvarına yerleştirilmiş kitabesine göre; H.555(M.1160) yılında, Melik Salar Aydoğdu tarafından inşa ettirilmiştir. Kitabe, batı cephede yer alan giriş kapısı kemer alınlığından daha büyük boyutlardadır. Kitabenin, girişte değil de güney cephe duvarında bulunması ve yapıda yer alan bezemelerin üslup özelliklerinden hareketle; Melik Salar Aydoğdu tarafından 1160 yılında yaptırılan mescidin 13.yy.da onarıldığı ve bu sırada ilk yapıdaki kitabenin bugün bulunduğu yere yerleştirildiği kabul edilmektedir. İçi toprakla dolmuş cami, 1970 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce temizlenmiştir. Eğimli bir arazi üzerinde inşa edilmiş, doğu-batı doğrultusunda uzanan dikdörtgen planlı, tek mekanlı, üzeri sivri beşik tonozla örtülü bir yapıdır. Girişi batı cepheden sağlanan caminin güney cephesinin ortasında mihrap dışa çıkıntı yapmaktadır. Mihrap çıkıntısının iki yanında birer dikdörtgen pencere, bunların üzerinde de birer mazgal pencere yer alır. Eğimli bir arazide kurulduğu için kuzey duvar tamamen tepeye yaslanmıştır. Doğu cephesi de sağırdır. Beden duvarları moloz taşla inşa edilmiş, kapı ve pencere sövelerinde düzgün kesme taş kullanılmıştır. Harimde hiçbir süsleme elemanı bulunmayan yapıdaki tek süsleme, giriş kapısını çevreleyen palmet ve rumi motiflerinden oluşan bordürdür (Çal,1989; Mercan-Ulu,2003).
Tescil Kararı 08.09.1978 / A - 1274

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1619    Eklenme Tarihi : 27 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 06 Mayıs 2014 Salı