­ ÇİLEHANE KÜLLİYESİ | Kültür Portalı

Çilehane Külliyesi - Amasya

Adı Çilehane Külliyesi
Mah. Köy - Mevkii Sofular Mahallesi
Adres -
Yaptıran Yakup Paşa
Vakfiye Var
Genel Tanım Amasya’nın Sofular Mahallesinde bulunan tekke, çile hücreleri ve türbeden oluşan bir külliye olarak Osmanlı emirlerinden Yakup Paşa tarafından yaptırılmıştır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Daha çok tekke ve zaviye hüviyetini taşımakta olan eserin, moloz taştan yapılmış olan beden duvarlarında taşlar arası kırmızı harçla derz yapılmıştır. Duvarlarda, taşlar arasını kademe kademe yatay hatlara ayıran ikişer sıralı tuğla hatıllarla takviye edilmiştir. İki kısımdan meydana gelmiş olan külliyenin birinci bölümü tekkeyi teşkil etmektedir. Yan mekanlı planda yapılmış olan birinci bölümün arkasında ikinci kısmı meydana getiren ortada kubbe ile örtülü, kare planlı mescit ile bunun yanlarında küçük geçitlerle birbirine açılan dar koridorlar ve küçük çile hücrelerinin tamamlandığı dikdörtgen plandan meydana gelmektedir. Yapı plan tipiyle Türkiye’de üniktir.
Yayın Dizini Türkiye’de Vakıf Abideler ve Eski Eserler,