­ CİHANNÜMA KASRI | Kültür Portalı

CİHANNÜMA KASRI - Edirne

Adres Sarayiçi
Pafta 51L-IVb
Yaptıran II.Mehmet
Genel Tanım Moloz taş ve tuğla duvar üstü kesme taş kaplamalı bir yapıdır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Edirne Yeni Saray (Saray-ı Cedid-i Amire) 'nin en önemli yapısı Cihannüma Kasrı'dır. Sarayın hakkında en fazla yayın yapılan yapısı durumundaki kasır, II.Mehmet tarafından yaptırılmıştır. Cihannüma Kasrı, Hane-i Hassa, Kasr-ı Padişahi, Taht-ı Hümayun, Kasr-ı Ali, Has Oda Köşkü, Has Hazine, Mabeyn-i Hümayun Dairesi gibi isimlerle de anılmaktadır. Kaynak ve yayınlarda yedi katlı olduğu ifade edilen kasır, günümüzde özgün durumunu büyük ölçüde kaybetmiştir. Yapının giriş kapısı üzerinde varlığı bilinen, ancak şimdi mevcut olmayan mermer bir levha üzerinde iki sütun halinde yazılmış altı satırlık kitabesinde; Cihannüma Kasrı'nın II.Mehmet tarafından yaptırıldığı ifade edilmektedir.
Tescil Kararı E.K.T.V.K. Kurulu'nun 04.07.2003 tarih ve 7697 nolu kararı.