­ ÇEŞTEPE I VE II TÜMÜLÜSLERİ | Kültür Portalı

Çeştepe I ve II Tümülüsleri - Isparta

Harita No ISPARTA L 25 - d 2
Mah. Köy - Mevkii Gençali Köyü, Çeştepe
Adres Gençali Köyü, Çeştepe Mevki / Senirkent
Genel Tanım -
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Çeştepe Tümülüsleri olarak adlandırılan mezarlar Eğirdir Gölünün batısında, Gençali köyünün kuzeyinde, köye yaklaşık 500 m. uzaklıktadır. Köyden yüksek bir noktada olan tümülüsler köyün her tarafından görülebilmektedir. Tümülüslerden birisi büyük, birisi küçük olmakla birlikte her ikisi üzerinde de kaçak kazı çukurları mevcuttur. Küçük Tümülüsün mezar odasının önceden yapılan kaçak kazılar neticesinde açıldığı ve mezar odasının kare biçiminde ardıç ağaçlarından yapılmış olduğu belirtilmiştir. Bu tümülüslerden birinin açılan mezar odasının ahşap olması nedeniyle her iki mezarın da Frig Tümülüsü tarzında olduğunu düşünmemiz hatalı olmaz. Her iki tümülüsün üzerinde kaçak kazı çukurları mevcuttur. I No’lu Tümülüs : Gençali köyünün kuzeyinde köye yaklaşık 500 m. uzaklıkta Eğirdir Gölünün batısında yer alan I Nolu tümülüs yaklaşık 20 m. yükseklikte ve 30-35 m. çapındadır. Tümülüsün batısında kuru bir dere yatağı vardır. Tümülüsün güney eteği ve tepe noktasında kaçak kazı çukurları mevcuttur. Bu Tümülüsün de açılmış olma ihtimali yüksektir. II No’lu Tümülüs : Gençali köyünün kuzeyinde köye yaklaşık 500 m. uzaklıktaki I No’lu tümülüsün yaklaşık 30 m. batısında II No’lu tümülüs yer alır. Bu tümülüs daha küçük ölçülerde yaklaşık 5 m. yükseklikte ve 10-15 m. çapında ve yayvan olarak yapılmıştır. II No’lu Küçük tümülüsün önceden yapılan kaçak kazılar neticesinde açıldığı ve mezar odasının kare biçiminde ardıç ağaçlarından yapılmış olduğu belirtilmiştir. Tümülüsün üzerinde kaçak kazı çukurları mevcuttur.
Önerilen Kullanım
Tescil Kararı ANTALYA KÜL. VE TAB. VAR. KOR. KUR.NUN 29.06.2004 tarih ve 6358 Sayılı Kararıyla Tescil Edilmiştir.
Ekler Rapor, Fotoğraf, Harita