­ ÇEŞME | Kültür Portalı

Çeşme - Amasya

Adres Gökmedrese Mah. 111. sok. No:75
Yapım Tarihi 13. yy.
Kitabe Yok
Vakfiye Yok
Genel Tanım Meyilli bir arazi üzerinde bulunan çeşme, tapulu ve şahıs malı olan arsanın içindedir. Çeşme olarak tescil elidmiş ise de; Selçuklu Dönemi eyvan tipli türbesidir. Türbe eyvanı tonozu içinde turkuaz ve patlıcan moru sırlı tuğlalar ile örülmüştür.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Kemer ve tonozdan meydana gelmiştir. İrili ufaklı taşlardan bindirme tekniği ile yapılan tonozun içi ve çeşmenin arka duvarı tuğla kaplanmıştır. Tonozun önü iki sıralı örülmüş tuğla kemerle desteklenmiştir. Kemerin iki yanında yarım pandatifler yükselmektedir. Bugün sağlam durumda bulunan yapının önüne inşa edilen konut iki odası ile tonozun içini işgal etmektedir. Çeşme yalağı ise evin içinde kullanılmaktadır. Kemerin ön yüzünde yer yer sağlam durumda olan mavi çinilerden ön cephenin çini ile kaplı olduğu görülmekte ve Selçuklu Devrine tarihlenmektedir.
Orjinal Kullanım Çeşme
Önerilen Kullanım Çeşme