­ ÇEŞME (ZANA - ÇİĞDEMLİK KÖYÜ ÇEŞMESİ) | Kültür Portalı

Çeşme (Zana - Çiğdemlik Köyü Çeşmesi) - Amasya

Adres -
Yapım Tarihi H. 1275-1859 M
Genel Tanım İlimiz merkez Çiğdemlik (Zana) Köyü, köy mezarlığı içinde yer almaktadır.
Yapılan Onarımlar Çeşmenin yalak, aynalık ve kitabelik kısmı onarılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Çeşme tuğla moloz taş, harç ve yer yer kesme taş malzeme ile inşa edilmiş olup 1.83x2.60 m ölçülerinde ve 80 cm kalınlığındadır. Ön cephesinde 19x15 cm ebatlarında üç satırlık bir inşa kitabesi yer almaktadır. Çeşmenin orijinal yalak (tekne) kısmı bulunmamakta ve bu kısım sonradan beton tekne biçiminde düzenlenmiş ayrıca çeşmenin aynalık kısmıda sonradan betonla yapılmış olduğu gözlemlenmiştir. Sözkonusu çeşmenin kitabesinin etrafı sonradan betonla sıvanarak yeri sağlamlaştırılmıştır. Kitabe üç satır Arapça olarak hak edilmiştir. Üzerinde Sahi-b ül Hayrat ve’l hasenat Halil ibn Muhammed.... sene 1275 ibareleri bulunmaktadır.