­ ÇEPNİ KALESİ | Kültür Portalı

ÇEPNİ KALESİ - Sivas

Adı ÇEPNİ KALESİ
Harita No J.36.0-a1
Mah. Köy - Mevkii Çepni Beldesi, Kınalıkapı
Adres Çepni Beldesi, Kınalıkapı- GEMEREK
Vakfiye
Genel Tanım Çepni Beldesi’ nin yaklaşık 1 km doğusunda yer alan ve Kınalıkapı Mevkii olarak adlandırılan bölgededir. Kayabaşı Tepesi olarak adlandırılan bir tepenin Çepni Kasabası’ na bakan batı yamaçlarındaki 20-30 m yükseklikte dik kaya kütlelerinin oluşturduğu arazide kayalara oyulmuş odalar ve kaya mezarları bulunmaktadır.Kaya mezarlarının bir adedinin cephesi kırmızı renkli aşı boya ile boyanmış olduğundan bu mevkie Kınalıkapı denilmektedir. Kaya bloklarının sona erdiği 1409 rakımlı ve yaklaşık eni 30 m olan alanda yerleşim mevcuttur.Burada ana kayaya oyulmuş bağımsız veya bitişik halde kuyular görülmektedir. Kayalığın dik inen kalenin doğu yamaçlarında da kayaya oyulmuş ahşap merteklerin konulduğu nişlerin varlığı gözlenmektedir. Yüzeyden toplanan seramikler kalenin Roma ve Bizans döneminde iskan gördüğünü ortaya koymaktadır. Kale eteklerine kadar stabilize yolla ulaşım mümkündür.
Yapılan Onarımlar --
Ayrıntılı Tanımı Çepni Beldesi’ nin yaklaşık 1 km doğusunda yer alan ve Kınalıkapı Mevkii olarak adlandırılan bölgededir. Kayabaşı Tepesi olarak adlandırılan bir tepenin Çepni Kasabası’ na bakan batı yamaçlarındaki 20-30 m yükseklikte dik kaya kütlelerinin oluşturduğu arazide kayalara oyulmuş odalar ve kaya mezarları bulunmaktadır.Kaya mezarlarının bir adedinin cephesi kırmızı renkli aşı boya ile boyanmış olduğundan bu mevkie Kınalıkapı denilmektedir. Kaya bloklarının sona erdiği 1409 rakımlı ve yaklaşık eni 30 m olan alanda yerleşim mevcuttur.Burada ana kayaya oyulmuş bağımsız veya bitişik halde kuyular görülmektedir. Kayalığın dik inen kalenin doğu yamaçlarında da kayaya oyulmuş ahşap merteklerin konulduğu nişlerin varlığı gözlenmektedir. Yüzeyden toplanan seramikler kalenin Roma ve Bizans döneminde iskan gördüğünü ortaya koymaktadır. Kale eteklerine kadar stabilize yolla ulaşım mümkündür.