­ CEM’A (BİRLİK) KÖYÜ TAŞ KÖPRÜSÜ | Kültür Portalı

Cem’a (Birlik) Köyü Taş Köprüsü - Şırnak

Adı Cem’a (Birlik) Köyü Taş Köprüsü
Mah. Köy - Mevkii Birlik Köyü / Silopi
Adres Birlik Köyü / Silopi
Yapım Tarihi XIII.-XIV. yy
Vakfiye
Genel Tanım Tek kemer açıklıklı ve yolu eğimli köprüler grubuna girmektedir. Silopi merkeze bağlı Birlik (Cuma-Cem’a) köyünün aşağısından geçen Cuma deresi üzerinde kuzey-güney doğrultusunda yer almakta uzanan köprünün kemeri yıkılmış olup, sadece iki yandaki ayaklar kalmıştır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Tek kemer açıklıklı ve yolu eğimli köprüler grubuna dâhil yapının kemer açıklığı 7.62 m kemer genişliği ise, 2.60 m’dir. Yıkık olan köprü tescilsiz olup, kültür varlığı olarak kayıtlı değildir. Kültür varlığı olarak kayıt altına alınması gerekmektedir.
Orjinal Kullanım Köprü
Önerilen Kullanım Köprü
Tescil Kararı 2168/29.04.2009
Yayın Dizini -TOP, Mehmet- ÖZKURT, Kemal; 'Hakkari ve Şırnak illeri ve ilçeleri yüzey araştırılması 2006'