­ ÇELEBİ MEHMET MEDRESESİ | Kültür Portalı

Çelebi Mehmet Medresesi - Amasya

Yapım Tarihi H.817 M.1414
Yapan Ebubekir Mehmet Bin Hamza
Kitabe VAR
Vakfiye VAR
Genel Tanım Cedit Mahallesinde bulunan medrese, Selçuklu medrese plan şemasına uygun olarak yapılmıştır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Kare planlı dört eyvanlı, açık avlulu, revaklı olup revak üzerleri tonozla örtülü ana dersane hücreleri ise kubbeyle örtülmüştür. Yapının anıtsal giriş kapısında renkli kesme taş ve mermer kullanılmıştır. Bina almaşık malzemeyle taş ve tuğla ile inşa edilmiştir. Portal kemerinin köşe dolguları bir sıra kırmızı bir sıra beyaz taştan oluşturulmuştur. Üç kenarda yer alan dersanelerden, batı kenardakinin iç avluya bakan kısmı tonozdur. Bütün eyvanların arkalarındaki odaların kubbe geçişleri Türk üçgenleriyle sağlanmaktadır. Medresenin köşelerine rastlayan odalar diğerlerinden farklı olarak, beşik tonozla örtülmüştür. Portalın ön yönünde tek satırlık üç bölüm yazıt görülmektedir.
Orjinal Kullanım Medrese
Tescil Kararı 5635
Yayın Dizini Türkiye’de Vakıf Abideler ve Eski Eserler, Vakıflar Genel Müdürlüğü Yayınları., s.310-312

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 970    Eklenme Tarihi : 01 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 21 Mart 2013 Perşembe