­ ÇAYIR KÖYÜ KİLİSESİ | Kültür Portalı

ÇAYIR KÖYÜ KİLİSESİ - Bitlis

Adı ÇAYIR KÖYÜ KİLİSESİ
Mah. Köy - Mevkii BİTLİS-HİZAN-ÇAYIR KÖYÜ
Adres -
Vakfiye -
Genel Tanım Çayır köyünün kuzey kenarında kalan kilise mimari yapısı ile köyün mimari yapısına paralel olarak yığma taşlardan inşa edilmiştir. Giriş kapısı tek sivri kemerli alçak bir kapıdan oluşmaktadır. İçerisi kemerli, tonozlu çatı ve tek apsislidir. apsis kısmındaki taşlarda yer yer dökülmeler mevcuttur.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Çayır köyünün kuzey kenarında kalan kilise mimari yapısı ile köyün mimari yapısına paralel olarak yığma taşlardan inşa edilmiştir. Giriş kapısı tek sivri kemerli alçak bir kapıdan oluşmaktadır. Kilisenin giriş kapısındaki duvarda boydan bir çatlama görülmüştür. İçerisi kemerli tonozlu, çatı ve tek apsislidir. Apsis kısmındaki taşlar yer yer dökülmüştür. Çayır köyünde bulunan kilisenin yöre mimarisini yansıtan özgün bir yapısı vardır. Kilisenin içerisinde herhangi bir kabartma, fresk gibi süsleyici elemanlar bulunmasa da ait olduğu dönemin mimari özelliklerini taşımaktadır.
Orjinal Kullanım Kilise
Tescil Kararı DİYARBAKIR KK.05.12.2001/2753