­ ÇATAK ALBIÇAK MANASTIRI | Kültür Portalı

Çatak Albıçak Manastırı - Van

Adı Çatak Albıçak Manastırı
Mah. Köy - Mevkii Albıçak Mezrası
Adres Van İli Çatak İlçesi'nin 16km batısında yer alan Korulu (İninis) Köyü'ne bağlı Albıçak (Cunik) mezrasında yer almaktadır.
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Kültür ve Turizm Bakanlığı
Yapım Tarihi 17-18.yy
Vakfiye
Genel Tanım Van İli Çatak İlçesi'nin 16km batısında yer alan Korulu (İninis) Köyü'ne bağlı Albıçak (Cunik) mezrasında yer alan manastır yapıları kilise ve manastırdan oluşmaktadır. Manastır kuzey-güney yönünde eğim yapan bir arazi üzerinde inşa edilmiş manastırın kim tarafından ve ne zaman yapıldığı bilinmemektedir fakat 17-18.yy'da yapıldığı tahmin edilmektedir.
Yapılan Onarımlar yok
Ayrıntılı Tanımı Kilise dıştan 9,80m*10,80m ölçülerinde, ortada iki sütun ile duvar sütunlarını bağlayan kemerlere oturan bir çatıyla kapatılmıştır. Merkezi mekan iki kubbe ile örtülmüştür. Kuzey ve güney bölümler ise ikişer adet beşik tonoz ile kapatılmıştır.Doğuda dışa taşmayan apsis ve iki yanında papaz hücreleri bulunmaktadır. Kilisenin batısına 12,9m*13m ölçülerinde kare bir plana sahiptir. Ortada yer alan dört sütun ve dört yöndeki sekiz duvar sütunu yukardan sivri kemerlerle birleşmekte ve üst örtüyü taşımaktadır.
Orjinal Kullanım Manastır
Önerilen Kullanım Ören Yeri

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2317    Eklenme Tarihi : 02 Aralık 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 25 Aralık 2013 Çarşamba