­ ÇARŞI MAHALLESİ CAMİ MEVKİİ DÜKKAN II | Kültür Portalı

Çarşı Mahallesi Cami Mevkii Dükkan II - Artvin

Yapım Tarihi Bilinmiyor.
Yapan Bilinmiyor.
Kitabe Yapının Kitabesi bulunmamaktadır.
Vakfiye Yapının Kitabesi bulunmamaktadır.
Genel Tanım Düz bir alanda konumlanmış, dörtgen planlı, zemin ve çatı katıyla beraber üç kattan oluşan ticaret yapısıdır.
Yapılan Onarımlar Günümüze kadar herhangi bir onarım geçirmemiştir.
Ayrıntılı Tanımı Düz bir alanda konumlanan yapı dörtgen plana sahip olup, zemin ve çatı katıyla beraber üç kattan oluşmaktadır. Taşınmazın doğusunda otel, batısında sokak ve devamında park bulunmaktadır. İşyeri olarak kullanılan taşınmazın Cami Sokağa bakan batı cephesinin zemin katında büyük boyutlu iki adet metal çerçeve bulunmaktadır. Zemin kattan birinci kata geçişte kabartma şeklindeki dendanlı taş silme kaliteli işçiliğe sahiptir. Birinci kattaki taş söveli, ½ oranlı, dört adet pencereler dışında aydınlatma elemanı bulunmamaktadır. Bu katta pencereler arası ve köşelere yerleştirilen taş plasterler ve çatıya geçişte kullanılan taş silme ve dendanlı taş süsleme dikkat çekicidir. Birinci kattaki pencerelerden en sağdaki pencerenin üzerinde iki kademeli taş silmeyle alınlık oluşturulmuştur. Taşınmazın sol tarafında bulunan çatı katının alınlığı iki kademeli taş silmeyle sonlandırılmıştır. Çatı alınlığının ortasında iki adet küçük mazgal şeklindeki açıklık ile yuvarlak şekilli taş çıkmalar alınlığı hareketlendirmiştir. Taşınmazın diğer cepheleri sağır olup, beşik çatısının üzeri sac ve alaturka kiremitle kaplıdır. Taşınmazın mimari yapısı dikkate alındığında eski bir ticaret yapısı olduğu anlaşılmaktadır. Oldukça kaliteli taş işçiliği ile dikkat çeken taşınmaz 19. yy.’da yapılmıştır.
Tescil Kararı Trabzon K.T.V.K.B.K 02/02/2011-3224