­ ÇARŞI HAMAMI | Kültür Portalı

Çarşı Hamamı - Artvin

Yapım Tarihi Bilinmiyor.
Yapan Bilinmiyor.
Kitabe Yapının kitabesi bulunmamaktadır.
Vakfiye Yapının kitabesi bulunmamaktadır.
Genel Tanım Dört eyvanlı ve dört köşe hücreli tipik bir Osmanlı hamamı olup, etrafı çeşitli binalarla çevrilmiştir
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Hamamın ahşaptan olan soyunmalık kısmı yıkıldığından, 1963 yılında betonarme olarak yeniden inşa edilmiştir. Doğu bölümü bu dönemde eklenmiştir. 1988 yılında restore edilmiştir.
Ayrıntılı Tanımı Yapının kitabesi bulunmadığından, hangi tarihte inşa edildiği kesin olarak bilinmemektedir. Ancak hamamın bulunduğu mevkide Osmanlılara ait şehirleşme XVIII. yy’la birlikte başladığı dikkate alındığında, bu yapının da XVIII. yy içinde yapıldığı söylenebilir. Hamamın ahşaptan olan soyunmalık kısmı yıkıldığından, 1963 yılında betonarme olarak yeniden inşa edilmiştir. Doğu bölümü bu dönemde eklenmiştir. 1988 yılında restore edilen yapı, Artvin Belediyesi’nin mülkiyetinde olmak üzere, kiralama usulüyle işletilmektedir. Yapı üzerinde kayıtlara geçen bir kitabesi bulunmamaktadır. Artvin Çarşı Mahallesi'nde bulunmaktadır. Dört eyvanlı ve dörtköşe hücreli tipik bir Osmanlı hamamı olup, etrafı çeşitli binalarla çevrilmiştir. Kuzeyden güneye doğru alçalan meyilli bir arsanın düzeltilmesi sonunda elde edilen alan üzerine inşa edilmiş olup, önünden başlayarak doğu yönünde devam eden ‘L’ şeklinde soyunmalık kısmı bulunmaktadır. Soyunmalık kısmının ikinci katı konut olarak kullanılmaktadır. Ana mekan dıştan 15.40 m. X 9.70 m. ölçülerinden meydana gelen dikdörtgen çerçeve içerisinde; dört eyvanlı ve dört köşe hücreli klasik Osmanlı hamam tipine sahiptir.
Tescil Kararı Trabzon K.T.V.K.B.K 06.02.1982/A-3301
Yayın Dizini AYTEKİN, Osman Ortaçağ’dan Osmanlı Dönemi Sonuna Kadar Artvin’deki Mimari Eserler, ANKARA, 1999

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 3244    Eklenme Tarihi : 13 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 21 Şubat 2013 Perşembe