­ ÇARŞI HAMAMI | Kültür Portalı

Çarşı Hamamı - Adana

Mah. Köy - Mevkii Ulucami Mahallesi
Adres Ulucami Mahallesi Ali Münif Yeğenağa Caddesi Seyhan
Yaptıran Piri Paşa
Genel Tanım -
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Büyük Saat Klübesi'nin karşısında bulunan Çarşı Hamamı Ramazanoğullarından Piri Paşa tarafından 1529'da yaptırılmıştır.16x43m plan ölçüleriyle Adana'nın en büyük hamamıdır.Tek hamam halindeki eserin ilk bölümünü oluşturan soyunmalık kare planda,kalın kesme taştandır.Üst örtüyü oluşturan büyük kubbenin ortasındaki aydınlık fenerinden giren ışık içeriyi aydınlanmaktadır.Soyunmalık kısmının güney duvarındaki büyük kemer bir eyvan gibi yapılmıştır.Güney ve Kuzey duvarındaki büyük nişler ise birer hücre şeklindedir.Soyunmalığın doğu duvarının ortasındaki bir dar kapıyla tek bir kubbeyle örtülen kare planlı soğukluk kısmına geçilir.Ilıklığı takiben batı uçta yer alan sıcaklık ve sıcak su deposu ile hamam planı tamamlanmaktadır.Çarşı Hamamı'nda özellikle giriş kapısı üzerindeki özenli taş işçiliği dikkat çekicidir. GÜNÜMÜZDEKİ DURUM: Halen dönüşümlü olarak erkekler ve kadınlar hamamı olarak hizmet veren yapı özel mülkiyettedir.
Tescil Kararı 4678-8441

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 3805    Eklenme Tarihi : 03 Kasım 2014 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 03 Kasım 2014 Pazartesi