­ ÇARŞI HAMAMI | Kültür Portalı

ÇARŞI HAMAMI - Çankırı

Adı ÇARŞI HAMAMI
Mah. Köy - Mevkii Mimar Sinan Mah. Attarlar Cad. No: 45 Merkez / ÇANKIRI
Adres Mimar Sinan Mah. Attarlar Cad. No: 45 Merkez / ÇANKIRI
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Çankırı Belediyesi
Vakfiye -
Genel Tanım Hamam doğu batı aksına doğru büyük bir dikdörtgen şeklinde uzanmaktadır. Çifte hamam olup kuzeyde erkekler güneyde ise kadınlar bölümleri yer almaktadır. Hamamın güney kuzey ve batı cepheleri önlerinden geçen sokaklara açılırken doğu tarafı evlerle kapatılmıştır. Erkekler bölümüne batıdan, kadınlar bölümüne ise güneydeki Sandıkçılar Sokağından girilmektedir. Hamamın soyunmalık bölümleri özgünlüklerini kaybetmiştir. Muhdes soyunmalık bölümlerinden dikdörtgen şekilli ılıklık bölümlerine geçilmektedir. Ortası birer kubbeyle, yan bölümler ise erkekler bölümünde yarım kubbelerle, kadınlar bölümünde ise beşik tonozlarla örtülmüştür. Buradan sıcaklık bölümlerine geçilmektedir. Kadınlar bölümünün sıcaklık kısmı iki yanlarda iki eyvan ve iki halvetlidir. Erkekler bölümü dört eyvanlı ve dört halvetlidir. Eyvanlar kubbelerle örtülmüştür. Yapının tamamen kubbelerle örtülü olması hamamın Osmanlılar döneminde inşa edildiğinin bir delilidir. Sıcak su depoları ve külhan sıcaklık bölümlerinin arkalarında yer almaktadır.
Yapılan Onarımlar 2011
Ayrıntılı Tanımı Hamam doğu batı aksına doğru büyük bir dikdörtgen şeklinde uzanmaktadır. Çifte hamam olup kuzeyde erkekler güneyde ise kadınlar bölümleri yer almaktadır. Hamamın güney kuzey ve batı cepheleri önlerinden geçen sokaklara açılırken doğu tarafı evlerle kapatılmıştır. Erkekler bölümüne batıdan, kadınlar bölümüne ise güneydeki Sandıkçılar Sokağından girilmektedir. Hamamın soyunmalık bölümleri özgünlüklerini kaybetmiştir. Muhdes soyunmalık bölümlerinden dikdörtgen şekilli ılıklık bölümlerine geçilmektedir. Ortası birer kubbeyle, yan bölümler ise erkekler bölümünde yarım kubbelerle, kadınlar bölümünde ise beşik tonozlarla örtülmüştür. Buradan sıcaklık bölümlerine geçilmektedir. Kadınlar bölümünün sıcaklık kısmı iki yanlarda iki eyvan ve iki halvetlidir. Erkekler bölümü dört eyvanlı ve dört halvetlidir. Eyvanlar kubbelerle örtülmüştür. Yapının tamamen kubbelerle örtülü olması hamamın Osmanlılar döneminde inşa edildiğinin bir delilidir. Sıcak su depoları ve külhan sıcaklık bölümlerinin arkalarında yer almaktadır.
Orjinal Kullanım Hamam
Bugünkü Kullanımı Hamam
Tescil Kararı 20.11.1990 -1479

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1642    Eklenme Tarihi : 08 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 19 Şubat 2013 Salı