­ ÇARŞI CAMİİ | Kültür Portalı

ÇARŞI CAMİİ - Malatya

Adres Battalgazi
Pafta L40-B4
Parsel 1, 16, 17,
Yapım Tarihi 17. yy. (?)
Vakfiye
Genel Tanım Çarşı Mahallesinde yer alan cami (kiliseden dönüştürülmüştür) Doğu-batı ekseninde 24 x 16 m. ebadında, dikdörtgen ve üç nefli plana sahiptir.
Koruma Durumu 0
Taşıyıcı Yapı 0
Üst Yapı 0
Dış Yapı 0
Rutubet 0
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Tamamen kesme taşlardan inşa edilen yapının girişi, batı cephesinde yer alan sade bir kapıyla sağlanmaktadır. Ana mekan, uzunlamasına üç sahınlıdır. Geniş tutulan orta sahın, biraz daha dar olan yan sahınlardan sütunlarla ayrılmıştır. Sahınların üzeri kaburgalı haç tonozla örtülmüştür. Giriş kapısının tam karşısında doğu yönünde apsis bulunur. Aydınlatılması, duvarların üst kısmında yer alan ufak pencerelerle sağlanmıştır. Ermeni Kilisesi olarak inşa edilen yapı, camiye dönüştürülürken üstüne kırma çatı yapılmak suretiyle kiremitle örtülmüştür. Kuzey duvarın ortasına yakın bir yerden ikinci bir giriş kapısı açılmıştır. Kuzey ve batı giriş kapıları demirden yapılmıştır. Doğuda bulunan Apsis, kapatılarak güney duvarına mihrap yerleştirilmiştir. İç duvarların yüzeyi camiye dönüştürülürken sıva ile kapatılmış, boya ve badana edilerek; batı cephesine de abdest almak için çeşmeler konulmuştur. Yapı 440 m2 alan üzerindedir (18 m x24 m).
Orjinal Kullanım Kilise
Tescil Kararı 12.03.1977/A-359

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 766    Eklenme Tarihi : 03 Aralık 2015 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 30 Aralık 2015 Çarşamba