­ ÇARDAK KERVANSARAYI | Kültür Portalı

Çardak Kervansarayı - Denizli

Adres Saray Mahallesi Çardak İlçesi DENİZLİ
Yaptıran Eseduddin Ayaz Bin Abdullah ElŞahabi
Kitabe H.627
Vakfiye H.627
Genel Tanım Açık ve kapalı mekan olmak üzere, iki mekanlı handır. Doğu-batı doğrultusunda inşa edilen han, oldukça geniş kare avlusu ve altı bölümlü beş sahından oluşan holü ile sultan hanlarının sadeleşmiş bir örneğini oluşturmaktadır. Kapalı mekan olan holü günümüze kadar sağlam olarak gelmeyi başarmıştır.
Yapılan Onarımlar Bilinmiyor
Ayrıntılı Tanımı Denizli-Afyon Karayolu’nun solunda, Çardak İlçesi merkezinin hemen dışında yer almaktadır.Hanın, hol portali üzerindeki, kitabesinde “ Bu ribat Alaaddin Keykubat’ın saltanatı zamanında, milletin şeref li oğlu Esedüddin Ayaz Bin Abdullah El Şahabi tarafından 627 senesinin Ramazanında yaptırıldığı” yazılıdır. Açık ve kapalı mekan olmak üzere, iki mekanlı handır. Doğu-batı doğrultusunda inşa edilen han, oldukça geniş kare avlusu ve altı bölümlü beş sahından oluşan holü ile sultan hanlarının sadeleşmiş bir örneğini oluşturmaktadır. Kapalı mekan olan holü günümüze kadar sağlam olarak gelmeyi başarmıştır. Bu mekanda derinlemesine dört sıra halinde ve her bir sırada beşer taş paye kullanılması ile toplam beş sahın oluşturulmuştur. Orta sahının yan sahınlarından daha geniş tutulmuş ve buranın tonozu da daha yüksek yapılmıştır. Bu sahın paye başlıkları üzerinde devşirme olarak kullanılan süslemeler vardır. Bu süslemeler öküz başı, çift balık ve insan başı motiflerinden oluşmaktadır. Kapalı olan holün portali oldukça sade olmasına rağmen , tipik Selçuklu özelliklerini yansıtmaktadır. Kitabenin her iki tarafındaki aslan motifleri bunun en güzel örnekleridir.
Orjinal Kullanım Han
Önerilen Kullanım Han
Tescil Kararı İzmir II Numaralı KTVKK'nun 22.05.1991 gün ve 2024 sayılı kararı

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2021    Eklenme Tarihi : 24 Şubat 2013 Pazar    Güncellenme Tarihi : 17 Haziran 2014 Salı