­ ÇAPAROĞULLARI KONUK EVİ | Kültür Portalı

ÇAPAROĞULLARI KONUK EVİ - Sivas

Yaptıran Pat Ömer
Yapım Tarihi 19. YY. sonu
Kitabe --
Vakfiye --
Genel Tanım Samankaya Köyü, Köy içi mevkiindedir. Tek katlı, moloz taş duvarlı, düz toprak damlıdır.
Yapılan Onarımlar --
Ayrıntılı Tanımı Samankaya Köyü, Köyiçi mevkiindedir. 5.65x6.40 metre ebatlarındadır. Tek katlı moloz taş duvar örgülü düz toprak damlıdır. Güneyde üç adet pencere bulunur. Girişi doğu yönünde. Oda beş ahşap sütunla ikiye bölünmüştür. Çocuklara ayrılan mum sekisi kısmı daha dar tutulmuş ve üzeri düz tahtadan ters tavan şeklinde kapatılmıştır. Büyüklerin oturduğu ana kısım daha geniş tutulmuş mum sekisi ve giriş kısmında ahşap sütunlarla ayrılmıştır. Oda da iki adet ahşap dolap giriş kapısının sağında bir ahşap yüklük bulunur. Alçıdan yapılan şöminenin ateş yakılan alt kısmı sonradan kapatılmıştır. Girişin sol tarafına beton bir yıkanma yeri ilave edilmiştir. Çatıdan akan sular nedeniyle özellikle mum sekisi kısmının tavanı çürümüş vaziyettedir. Halen boş durumdadır.