­ ÇANKIRI KALESİ NEKROPOL ALANI | Kültür Portalı

ÇANKIRI KALESİ NEKROPOL ALANI - Çankırı

Mah. Köy - Mevkii Sarıbaba Mezarlığı Üstü, Merkez / ÇANKIRI
Adres Sarıbaba Mezarlığı Üstü, Merkez / ÇANKIRI
Parsel Tapulama H
Yapım Tarihi Orta Çağ
Vakfiye -
Genel Tanım Çankırı şehir merkezinin kuzeyindeki tepenin üzerinde, Tarihi Çankırı Kalesinin doğu eteklerinde, günümüzde mezarlık olarak kullanılan Sarıbaba mezarlığının kuzey-kuzeybatısındaki küçük bir tepenin üzerindeki düzlükte yer alan tarihi mezarlık sahası, Çankırı Kalesine yakınlığı, konum ve ortaya çıkan mezarlar ile yüzeyde rastlanan bazı objelerden İlk ve Orta Çağda Kalede ikamet edenler tarafından Mezarlık alanı olarak kullanıldığı anlaşılmaktadır. Ortaya çıkan mezarlardan birinde kesme taştan yapılmış 70 x 50 cm ölçülerinde ağızın devamında daha büyük boyutlarda ve tahrip edilmiş vaziyettedir. Diğer mezar; Kesme taş bloklardan yapılmış şu anda taş bloklar ve kemikler dağınık vaziyette. Üçüncü mezar ise: 100 x 60 cm ölçülerinde kayaya oyularak yapılmış çok daha önceleri açılarak tahrip edildiği tespit edilmiştir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Çankırı şehir merkezinin kuzeyindeki tepenin üzerinde, Tarihi Çankırı Kalesinin doğu eteklerinde, günümüzde mezarlık olarak kullanılan Sarıbaba mezarlığının kuzeybatısında, belediye su deposu çevresinde düzlükte yer alan tarihi mezarlık sahası, Tarihi Çankırı Kalesine yakınlığı ve konumu itibari ile İlk ve Orta Çağda Kalede ikamet edenler tarafından Mezarlık alanı olarak kullanıldığı, ortaya çıkan mezarlardan ve yüzeyde rastlanan bazı objelerden tespit edilmektedir. Ortaya çıkan mezarlardan birincisi kesme taştan yapılmış 70 x 50 cm ölçülerinde ağzı yer almakta, içi ise daha büyük boyutlarda ve tahrip edilmiş vaziyette. İkinci mezar: Kesme taş bloklardan yapılmış şu anda taş bloklar ve kemikler dağınık vaziyette. Üçüncü mezar ise: 100 x 60 cm ölçülerinde kayaya oyularak yapılmış çok daha önceleri açılarak tahrip edildiği tespit edilmiştir. 2007 yılında Çankırı Müzesince gerçekleştirilen kurtarma kazısı sonucunda üç tip mezar tespit edilmiştir. Bunlar İslami dönem basit toprak mezarlar ile Geç Roma- Bizans dönemi taş sanduka ve kayaya oyma tek odalı mezarlardır
Orjinal Kullanım Mezar
Tescil Kararı 27.09.1994 - 3671

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1816    Eklenme Tarihi : 17 Nisan 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 18 Nisan 2013 Perşembe