­ ÇANDARLI İBRAHİM PAŞA TÜRBESİ | Kültür Portalı

Çandarlı İbrahim Paşa Türbesi - Bursa

Adres Yeşil Mahallesi Kılıçaslan Caddesi İznik / Bursa
Yaptıran İbrahim Paşa
Kitabe Mezar Kitabeleri
Vakfiye Mezar Kitabeleri
Genel Tanım Lefke Kapısına giden yolun solundaki türbede kitabeli dört mezar vardır. Bunlardan büyük olanı İbrahim Paşa’ya aittir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Lefke Kapısına giden yolun solundaki türbede kitabeli dört mezar vardır. Bunlardan büyük olanı İbrahim Paşa’ya aittir; mermer sandukanın baş taşı 48 x 136 cm. ayak taşı 41 x 127 cm. dir. 1429 yılında öldüğü belirtilmektedir. Örtüsü tamamen yıkılmış olan türbe kuzey-güney yönünde dikdörtgen planlıdır. Yapının güney duvarı ile doğu-batı duvarlarının güneyi yenilenmiştir. Doğu duvarda güneyindeki pencere ile güney duvarındakiler dışa doğru daralır. Yapının kuzey duvarı ile doğu ve batı cephelerinin orijinal kısımları kesme taş, diğer kısımlar kerpiç ve moloz taşlarla örülmüştür. Çandarlı Halil Hayrettin Paşa’nın oğlu İbrahim Paşa, Bursa’da kadılık, 1415’te kazaskerlik, 1412’de ise vezirlik görevlerini üstenmiş değerli bir kişidir. 1429’da vefat etmiş ve türbeye defnedilmiştir. Başlangıçta etrafı az yükseltili bir duvarla çevrili olan mezarlığın çevresi duvar ile örülüp ahşap çatı ile kapatılmıştır.
Bugünkü Kullanımı Türbe
Önerilen Kullanım Türbe

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2797    Eklenme Tarihi : 23 Mayıs 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 31 Temmuz 2013 Çarşamba