­ CAMUŞLU KAYA RESİMLERİ | Kültür Portalı

CAMUŞLU KAYA RESİMLERİ - Kars

Adı CAMUŞLU KAYA RESİMLERİ
Mah. Köy - Mevkii CAMUŞLU KÖYÜ
Adres KARS/KAĞIZMAN
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş HAZİNE
Vakfiye
Genel Tanım Kars ili, Kağızman ilçesi Camuşlu köyü sınırları içerisinde yer alan ve Paleolitik devre ait olan kaya resimleri dağlık bir alanın ovaya bakan yüzeyinde yer almaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Kars ili, Kağızman ilçesi Camuşlu köyü sınırları içerisinde yer alan ve Paleolitik devre ait olan kaya resimleri dağlık bir alanın ovaya bakan yüzeyinde yer almaktadır. Kaya resimlerinin ve arazinin incelenmesinde mevcut alanın büyük bir mağara olduğu, zaman aşımından dolayı mağaranın kuzey duvarının çökerek resimlerin güneydoğu duvarında açığa çıktığı anlaşılmıştır. Volkanik katmanların oluşturduğu kayalar andezit bir yapıya sahip olup, yüzey önce düzeltilerek perdahlanmış ve kazıma boyama tekniği ile geyik figürleri bir av sahnesinde girift olarak gösterilmiştir. Çok az kısmı boyunsuz olarak gösterilen geyik figürlerinin bazıları oldukça büyük olarak yapılmış ve kırmızı aşı boyası ile boyanarak diğerlerinden bariz şekilde ayırma yoluna gidilmiştir. Figürlerin bazılarında gövde ve ayaklar çizgi halinde resmedilmiş, diğer bir grupta ise omuzlar ve kalçalar doğal görünümde yapılmıştır. Kaya yüzeyinde geyikler arasında az olmakla beraber serpiştirilen insan figürleri kollarını açmış vaziyette yine çizgisel teknikte yüz ve göğüs cepheden, ayaklar ise profilden tasvir edilerek ikinci plana itilmişlerdir.