­ ÇAMLIBEL KERVANSARAYI | Kültür Portalı

Çamlıbel Kervansarayı - Tokat

Kitabe yok
Vakfiye yok
Genel Tanım Kervansaray
Yapılan Onarımlar Yok
Ayrıntılı Tanımı Çiftlik Hanı adıyla da tanınan Çamlıbel Kervansarayı, Sivas'ı Sinop ve Samsun'a bağlayan Sivas-Tokat-Amasya-Sinop-Samsun yolunda önemli bir merkez olan Çamlıbel Beldesinde Sivas-Tokat kervan yolu üzerinde inşa edilmiştir. Yapının inşa tarihini gösteren bir kitabesi olmamasına rağmen, 13.yy Anadolu Selçuklu kapalı hanlarıyla plan benzerliğinden dolayı bu yüzyıla tarihlenmektedir. Günümüzde oldukça harap bir durumda olan yapının büyük bölümü toprak altında kalmıştır. Ayakta kalan kısımlarından anlaşıldığına göre sadece kapalı bölümden oluşan, dikdörtgen planlı bir handır. Kaynaklarda belirtildiğine göre dikdörtgen mekan, dörderden sekiz payeyle üç sahına ayrılmıştır. Bugüne gelmemiş olsa da, eski fotoğralarında üzerinin beşik tonozla örtülü olduğu görülmektedir. Dıştan payandalarla desteklenen batı duvarda, payandalar arasına mazgal pencereler açılmıştır. Moloz taşla inşa edilen han, içten ve dıştan kesme taşla kaplanmıştır. Kemerlerde de düzgün kesme taş kullanılmıştır (Gabriel,1934; Aksulu,1994; Seçgin,1997).