­ ÇALPINAR KÖYÜ CAMİ VE KÖY ODASI | Kültür Portalı

Çalpınar Köyü Cami ve Köy Odası - Sinop

Adı Çalpınar Köyü Cami ve Köy Odası
Mah. Köy - Mevkii Çalpınar Köyü
Adres Saraydüzü/SİNOP
Vakfiye
Genel Tanım Cami kuzey-güney konumlu, dikdörtgen planlıdır. Duvar yarısına kadar ahşap yatay kiriş arası moloz taşla örülü, üzeri ise ahşap olarak inşa edilmiştir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Doğu cephede duvar kalınlığına uygun olarak derin ve küçük pencereler yer almaktadır. Duvar iç yüzeyi ahşap panellerle kaplanmış, kaş kemer biçiminde sonlanan paneller profilli çıtalarla birleştirilmiştir. Ortada yarım daire çıkıntı yapan ahşap kadınlar mahfilinin korkulukları asma kat gibi diğer iki uzun kenarda devam ettirilmiştir. Kapı yanındaki dış merdivenle mahfile çıkılır. Ahşap minare gövdesi bu katta başlayıp dış yüzeyi sac kaplanmıştır. Kuzey cephede mahfil seviyesinden camiye birleşen köy odası yer almaktadır.
Tescil Kararı Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu-22.03.2000/3709