­ ÇAKIR AĞA HAMAMI | Kültür Portalı

Çakır Ağa Hamamı - Bursa

Mah. Köy - Mevkii Tahtakale Mahallesi
Adres Tahtakale Mahallesi Cemal Nadir Caddesi Osmangazi/Bursa
Yaptıran Çakır Ağa
Yapım Tarihi 15. Yüzyıl
Vakfiye -
Genel Tanım Kale eteğinde, Tophane’ye çıkan yolun solunda yer alan hamam, Sultan II. Murad döneminde Bursa ve İstanbul Subaşısı, Sekban Başı ve Çakırcı Başı görevlerini yürüten Çakır Ağa tarafından yaptırılmıştır.
Yapılan Onarımlar 1962
Ayrıntılı Tanımı Kale eteğinde, Tophane’ye çıkan yolun solunda yer alan hamam, Sultan II. Murad döneminde Bursa ve İstanbul Subaşısı, Sekban Başı ve Çakırcı Başı görevlerini yürüten Çakır Ağa tarafından yaptırılmıştır. Hamam, çifte hamam sınıfından olup kadınlar ve erkekler kısmının sıcaklığı genişletilmiştir. Dipte iki halet yer almaktadır. Soyunma hacimleri de kare bir mekandan ibarettir. Üzeri kubbe ile, örtülü, kubbe kasnağı ikinci bir ilave kasnakla yükseltilmiştir. Erkekler kısmı kadınlar kısmından daha büyük bir alana oturtulmuştur. Duvarlar kesme taş ve tuğla ile örülmüştür. Hamama gelir sağlamak amacı ile kuzey ve batı cephesine bitişik dükkanlar yapılmıştır. 1962 yılında büyük çapta onarım yapılmış olup bugün hamam işlevini sürdürmektedir.
Orjinal Kullanım Hamam
Bugünkü Kullanımı Hamam
Önerilen Kullanım Hamam
Tescil Kararı 1977,1978,1981,1986,1991 ve 19.04.2008/3602

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1842    Eklenme Tarihi : 21 Mart 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 22 Eylül 2014 Pazartesi