­ ÇADIRCI HAMAMI | Kültür Portalı

Çadırcı Hamamı - Erzincan

Mah. Köy - Mevkii Beybağı Mahallesi
Adres Beybağı Mahallesi-Erzincan
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Şahıslar
Yaptıran Çadırcı Şeyh
Vakfiye Var
Genel Tanım Eski Erzincan' da ayakta kalan en sağlam klasik Osmanlı yapılarından biri olan bu hamam, Şeyh Ahmed bin Mahmud tarafından 1548 yılında yaptırılmıştır. Dört eyvanlı ve köşe hücreli bu yapıya doğu tarafında bulunan iki farklı kapıdan girilmektedir. Soyunma, soğukluk ve sıcaklık bölümlerinde oluşan hamamın bu bölümleri pandantifli kubbelerle örtülüdür. Yapı günümüzde asıl fonksiyonunun dışında kullanılmaktadır.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Çadırcı Hamamı ile ilgili projeler yapılmış olup, 2014 yılı içinde gerekli onarımlar yapılacaktır.
Ayrıntılı Tanımı Çadırcı Hamamı, Eski Erzincan' ın ayakta kalan en sağlam Osmanlı yapılarından biridir. Hamama doğu tarafındaki iki kapıdan girilir. Kapılar üzerinde iki kitabe bulunur. Ana kapıdan büyük bir soğukluk cemakana girilir. Buradan küçük bir ılıklıktan geçmek suretiyle sıcaklık bölümüne girilir. Burası dört eyvanlı ve dört halvetlidir. Külhan güney taraftadır. Soğukluk ılık ve halvetler kubbe ile eyvanlar tonazla örtülüdür. Örtü malzemesi tuğladır. Yapı bugün depo ve ahır olarak kullanılmaktadır.
Orjinal Kullanım Hamam
Bugünkü Kullanımı Depo
Tescil Kararı 28.04.1988 35

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1902    Eklenme Tarihi : 30 Haziran 2014 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 30 Haziran 2014 Pazartesi