­ BUZHANE (SOĞUK HAVA DEPOSU) | Kültür Portalı

Buzhane (Soğuk Hava Deposu) - Sinop

Adı Buzhane (Soğuk Hava Deposu)
Mah. Köy - Mevkii Camiikebir Mahallesi
Adres Merkez/SİNOP
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Sinop Belediye Başkanlığı
Vakfiye
Genel Tanım Soğuk Hava Deposu geniş bir alan üzerinde kurulmuş olup, kareye yakın dikdörtgen planlıdır. Tek katlı olan yapının duvarları betonarme olup üst örtüsü betondan düz damla kapatılmış ve üzerine kırma çatı yapılarak Marsilya kiremidi ile örtülmüştür.
Rutubet C
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Soğuk Hava Deposu geniş bir alan üzerinde kurulmuş olup, kareye yakın dikdörtgen planlıdır. Tek katlı olan yapının duvarları betonarme olup üst örtüsü betondan düz damla kapatılmış ve üzerine kırma çatı yapılarak Marsilya kiremidi ile örtülmüştür. Yapı makine dairesi ve depo kısmı olarak iki bölümden oluşmuştur. Soğuk hava deposunun bulunduğu batı kısmında -idari bölüm hariç- pencere bulunmamaktadır. Makine dairesinin yer aldığı doğu kısmında ise dikdörtgen şeklinde 8 adet silmeli pencere yer almaktadır. Bu silmeli pencereler geç dönem Osmanlı mimarisini anımsatmaktadır. Yapının ana girişi denize bakan güney cephede yer almakta olup kuzey cephede de makine dairesine girişi sağlayan küçük bir kapı daha yer almaktadır.
Orjinal Kullanım Depo
Önerilen Kullanım Müze
Tescil Kararı Samsun Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu-16.11.2011/91
Revizyon
Görüntülenme Sayısı : 3726    Eklenme Tarihi : 05 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 25 Ağustos 2014 Pazartesi