­ BÜYÜK OLUCAK ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

BÜYÜK OLUCAK ÇEŞMESİ - Afyonkarahisar

Harita No 20 J-III C 1/1000
Mah. Köy - Mevkii Olucak Mahallesi
Adres Olucak Mahallesi Göktepe Caddesi MERKEZ/AFYONKARAHİSAR
Yaptıran Turşan Hacı Ali adına
Vakfiye -
Genel Tanım Olucak Mahallesi batısında dağ eteğinde olup, Marsilya kiremit örtülü kırma çatılı geniş sundurmalıklı, kesme taş duvarlı prizmal bir yapıdır. Yuvarlak silme kemerli nişlidir. Niş içinde ve söğe taşlarında mermerden kabartmalı bloklar vardır. Niş kuzey yönde olup su birikim yeri küçük ve güneydedir. Ayrıca güneyden gelen su yolu belirgindir ve sol yanda çamaşır taşları vardır.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Zaman zaman onarıldığı söylenmektedir. Son onarımda bedenin üst kısmı kireçlenmiş ve süslemelerin altındaki çıkıntılar betonlanmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Düzgün kesme taş örgülü dikdörtgen prizmal bir yapıdır. Kuzey yönde silme yuvarlak kemerli nişlidir. Kemer kaburgası dilimlidir ve dilimler dış bükeydir. Kemer ayakları bedenle kaynaşmış olup büyük blok mermerdir. Ayaklar altında dışa taşkın çıkıntılı taş bloklar vardır ve arası yalak olarak kullanılmaktadır. Yalnız yalak önü açıktır. Kemer içinde yazıt, nişin alt bölümlerinde ve ayakların dışa bakan yüzlerinde kabartmalı ve kabartmasız mermer kütleler konmuştur. Ayrıca kemer ve ayaklar arasında az çıkıntılı iki yatay yivli iki parçalı mermer yatay kütle konmuştur. Ayaklarda değişik iki selvi vardır. Sağdaki konik bir çerçeve içine alınmış alt yaprakları aşağıya, üst yaprakları yukarıya çizgilerle belirtilmiştir. Soldaki ise, üçgen köklü ve konik gövdeli olup gövde altında daire içinde iç bükey kenarlı dokuz gen ortasında altı kollu bir çark işlenmiştir. Selvinin alt yaprakları aşağıya, üst yaprakları yukarıya çizgilerle belirtilmiş, ayrıca selvi çevresi yarım daire dizisiyle çevrelenmiştir. Selvinin sol üst köşesinde altlıklı yuvarlak gövdeli uzun boyunlu içinde iki çiçek kökü çıkan bir vazo işlenmiş olup kökler çatallanmakta ve uçlarından çok çelenkli çiçek sarkmaktadır. Niş içindeki süslemelerden alt kütlesinde; yanlarda iki selvi ortada iki üst üstte iki daire vardır. Dairelerden üstteki altı kollu bir çark olup alttaki bir dairedir ve içinden su oluğu çıkmaktadır. Selviler basit işlenmiş olup sağdakinin alt kısmında daire içinde Mührü Süleyman işlenmiştir. Soldakinin ise alt kısmı silinmiştir. Selvi uçlarında hayvanımsı kabartmalar görülür. Üstteki kütlede, solda altlıklı yuvarlak gövdeli uzun boyunlu yuvarlak ağızlı, emzikli, kulplu bir ibrik ile sağında dal ve yapraklı bir bitki işlenmiş olup her ikisinin üstünde yarım daire tepelikli bir çerçeve yapılmıştır. Alt kütlenin solundaki küçük kütle üzerinde, alt ve üstte yamuk kolu bulunan bir daire vardır. Daire içinde Mührü Süleyman ve ortasında altı kollu yıldız görülür. Niş içindeki öteki üç kütle ise işlemesizdir. Bu kütleler gelişi güzel birbiriyle birleştirilmiş olup üst ve arka duvarı daha düzenli ve küçük taşlardan oluşmuştur. Arkasındaki su birikim yeri beton sıvalı ve demir kapılı olup suyolu iri taş döşemelidir ve eskiden kalmadır. Çeşmenin üzeri geniş sundurmalıktır. Sundurmalık dört ağaç direkle taşınır, kırma çatılı Marsilya kiremit örtülüdür. Sundurmalık altında gezinti yeri taş döşelidir. Yazıtında: 1- Habbeza Turşan el hacı Ali 2- Ruhuna bu çeşme sağr oldu sebil 3- Çıktı tarihi meyah-ı nehirden 4- Hayr-ı cari Ma-i mirab-ı cemil 1204
Orjinal Kullanım Çeşme
Bugünkü Kullanımı Çeşme
Önerilen Kullanım Çeşme
Tescil Kararı EKTVKBK 1709 22.02.2007-EKTVKBK 587 06.08.2005-EKTVKK 1230 15.08.2000-GEEAYK A-1522 09.02.1979
Ekler Rapor,Fotoğraf,Harita,Kroki,Kitabe
Revizyon -
Görüntülenme Sayısı : 3317    Eklenme Tarihi : 12 Nisan 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 16 Nisan 2013 Salı