­ BÜYÜK LOKANTA BİNASI | Kültür Portalı

Büyük Lokanta Binası - Yalova

Adı Büyük Lokanta Binası
Mah. Köy - Mevkii Gökçedere Mah. Panorama Tepesi
Adres Termal
Vakfiye
Genel Tanım Panorama tepesi’nde bulunan yapı, 19. yüzyılın son çeyreğinde yapılmıştır. Kuzey – güney doğrultusunda uzanır. Taş bir platform üzerinde yükselen bina ahşap malzemeden yapılmıştır.
Yapılan Onarımlar 2010 yılında restorasyonu tamamlanmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Doğu cephesine bitişik olarak mutfak bölümü inşa edilmiştir. Bu cephenin sık ormanlarla kaplı olmasından dolayı ayrıntılar gözlenmemektedir. Lokantaya, batı cephede bulunan on basamaklı merdivenle içe doğru girinti yapmış, üstü örtülü bir kapıdan girilmektedir. Giriş bölümü çıkma yapmıştır. Bu bölüm güney batı ve kuzey batı bölümlerden yüksek tutulmuştur. İki katlı olarak tasarlanmıştır. Güney batı bölümünde başlayan teras , ahşap direklerle çatıyı taşımaktadır.Bu direklerin tepe noktasında çıtaların farklı çakılmasıyla oluşan geometrik şekiller gözlenmektedir.Dış cephede terastaki taşıyıcı sistemin oluşturduğu dekoratif unsurlar dışında süsleme bulunmaz.
Bugünkü Kullanımı Kafeterya
Tescil Kararı G.E.E.A.Y.K.’ nun 14.5.1983 gün 14971 sayılı kararı