­ BURMAHAN | Kültür Portalı

BURMAHAN - Sivas

Adı BURMAHAN
Mah. Köy - Mevkii Duru Köy, Burmahan Mezrası DİVRİĞİ
Adres DİVRİĞİ
Yapım Tarihi 13. YY
Vakfiye
Genel Tanım Burmahan; Sivas ili, Divriği ilçesi, Duruköyü’ne bağlı ve kendi adıyla anılan Burmahan Mezrasında bulunmaktadır. Han ve han çevresine yapılmış 7-8 haneden oluşan mezra, Çaltı Çayı kenarında yüksekçe bir tepe üzerinde bulunmaktadır. Taşım Divriği-Arapkir stabilize yolundan ayrılan Duru Köyü yolu ve bu yoldan bağlantılı Bifer Madencilik İşletmesi için açılan 9 km’lik ham bir yoldan sağlanmaktadır. Burmahan Mezrası, Divriği ilçesine 40 km mesafedededir.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Yapıya IV. Sultan Murat’ın onarttığı, hatta Revan Seferi’ne giderken burada gecelediği söylenmektedir
Ayrıntılı Tanımı Eski Divriği-Erzincan yolunda, Mengücekler devrinden kaldığı sanılan bir kervansaraydır. Alışılmış ölçülerdeki Selçuklu Kervansaraylarından küçüktür. 24x52m boyutlarındadır. Adını düş cümle kapısında ve girişte bulunan burmalı söve/sütuncelerden aldığı söylenmektedir. Han; batıda bir kapalı bölüm, doğuda avlu, güneyde bir mescit ve avlunun kuzeyinde revaklı pavyonlardan oluşmakta, taç kapısının doğu yönde olduğu sanılmaktadır. Kapalı bölüm geniş tutulmuş bir ana eyvan ve iki yan eyvandan oluşmaktadır. Bazalt taşlardan yapılmıştır.
Yayın Dizini SAKAOĞLU, Necdet; Mengücekoğulları, İst., sayfa 204-207

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 3297    Eklenme Tarihi : 05 Mart 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 04 Haziran 2014 Çarşamba